Rente op Stablecoins

Rente op Stablecoins

Door Roy Geraerts 10 december 2024

Rente op Stable Coins? Hoe werkt het precies. 

Crypto. Wat een bijzondere wereld. Met ons bedrijf Financial Life Plan besteden we hier (nauwelijks) aandacht aan. Veel van onze klanten zijn uiteraard wel op zoek naar interessante investeringen, maar dan komen we logischerwijs toch uit bij (internationaal) vastgoed of andere beleggingen. Niet heel gek, want de cryptomarkt is ontzettend risicovol. 

Toch hebben we een aantal klanten die het interessant vinden. Natuurlijk investeer je in zo’n volatiele markt met een erg klein percentage van je totale portefeuille. Maar dat lijkt me vanzelfsprekend. 

Zoals jullie weten, houd ik de ontwikkelingen in de crypto wereld in de gaten. Uiteraard vanuit een professioneel oogpunt. Ik denk dat vooral de toekomstgerichte visie van crypto hetgene is dat me triggert. En die nieuwe ontwikkelingen deel ik graag met jullie.

Het is natuurlijk wel zo dat al onze klanten op zoek zijn naar een hoger rendement op hun spaargeld. De opbrengsten van een spaarrekening kunnen nauwelijks op tegen de inflatie, dus erg logisch dat ze op zoek zijn naar oplossingen. 

Nu kwam ik een manier tegen om rente te ontvangen op je crypto. Ik dacht, dat wil ik wel eens verder onderzoeken.

In dit artikel leg ik je uit hoe het in zijn werking gaat. En nogmaals, dit is puur een voorbeeld vanuit mijn persoonlijke interesse en heeft weinig te maken met onze inhoudelijke dienstverlening. Maar toch wil ik het graag met jullie delen.

Daar gaan we. 

Wat zijn stable coins?

Stablecoins zijn een speciaal type cryptocurrency die ontworpen zijn om een stabiele waarde te behouden. Dat lijkt natuurlijk interessant in zo’n volatiele markt. 

Deze stable coins zijn ‘stabielere’ coins omdat ze zijn gekoppeld aan een onderliggende asset. Vaak is dit een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar (USD). 

Dit in tegenstelling tot ‘gewone’ coins zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), waarvan de prijzen sterk kunnen fluctueren door vraag en aanbod op de markt.

Verschil met gewone coins:

StablecoinsGewone coins
Waarde stabieler doordat ze gekoppeld zijn aan fiatvaluta of grondstoffenWaarde fluctueert door marktvolatiliteit
Ontworpen voor stabiliteit en betalingsdoeleindenOntworpen voor investeren en speculatie
Lage volatiliteit, ideaal voor handel en sparenHoge volatiliteit, kans op grote winsten of verliezen
Voorbeelden: USDC, USDTVoorbeelden: BTC, ETH

Voorbeelden van Stablecoins:

USDC (USD Coin):

  • Gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (1 USDC = 1 USD).
  • Uitgegeven door Circle en ondersteund door gereguleerde financiële instellingen.
  • Transparantie is een belangrijk kenmerk met regelmatige audits en maandelijkse rapportages.

USDT (Tether):

  • Ook gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (1 USDT = 1 USD).
  • USDT is een van de oudste en meest gebruikte stablecoins op de markt.
  • Hoewel het populair is, heeft het kritiek gekregen vanwege beperkte transparantie over zijn reserves.

Stablecoins lijken het beste van twee werelden te combineren. De stabiliteit van fiatgeld en de flexibiliteit van cryptocurrencies. Dat klinkt wel interessant. Deze coins worden veel gebruikt voor transacties, betalingen, en het verdienen van rente via staking en uitlenen. En dat laatste wekte wel mijn interesse. Laten we daar wat dieper op ingaan.

Wat is staken (uitlenen)?

Staken betekent dat je je cryptocurrencies vastzet om het blockchain-netwerk te ondersteunen. In ruil daarvoor ontvang je beloningen. Meestal in de vorm van rente of extra coins. Bij staken blijven je coins jouw eigendom maar zet je ze tijdelijk vast.

Je kunt coins staken die werken met Proof of Stake (PoS), zoals Ethereum (ETH), Cardano (ADA), en Solana (SOL). De vergoeding varieert afhankelijk van de munt en het platform. Vaak schommelt dit tussen de 4% en 20% op jaarbasis (APY). 

Sommige platforms bieden ook rente op stablecoins zoals USDC en USDT, zelfs zonder PoS-mechanisme. Daar wil ik je graag wat meer over vertellen, want die strategie beviel me wel. Ik vind het staken op losse coins namelijk erg risicovol. Het staken op stable coins lijkt minder risicovol te zijn. 

USDC (USD Coin) en USDT (Tether) zijn stablecoins die niet werken met PoS, maar toch rente opleveren op bepaalde platforms. Dit gebeurt via lending (uitlenen). Je leent je stablecoins uit en in ruil daarvoor krijg je rente. Vaak tussen de 5% en 15% per jaar.

Wat zijn de huidige renteprecentages van USDC en USDT?

Een overzicht van de huidige rentepercentages voor USDT en USDC op verschillende platforms:

PlatformUSDT & USDC Rente
NexoTot 14% APY
Crypto.comTot 16% APY

APY: Annual Percentage Yield (jaarlijks rendement)
Website informatie van 10 december 2024

Belangrijke Overwegingen:

De genoemde percentages zijn indicatief en kunnen variëren op basis van marktomstandigheden en platformvoorwaarden.

Sommige platforms vereisen dat je hun native tokens bezit of fondsen voor een bepaalde periode vastzet. Pas dan kom je in aanmerking voor de hoogste rentepercentages. 

Let op de risico’s (alhoewel dat bij crypto voordehandlggend is). Hoewel stablecoins zoals USDT en USDC zijn ontworpen om stabiliteit te bieden, blijft het de wereld van crypto (en dus met een hoog risico). 

Het is echt essentieel om de betrouwbaarheid van het platform te onderzoeken en de voorwaarden zorgvuldig te lezen voordat je begint met ‘staken’. 

Conclusie 

Het is mijn bedoeling om met jullie vooruitstrevende en toekomstgerichte ontwikkelingen te delen. Nogmaals, let op de risico’s in de cryptowereld. Ik ben zelf erg fan van deze ontwikkelingen, maar behandel het altijd vanuit een professioneel oogpunt. Het is en blijft ontzettend risicovol. 

Dit soort strategieën zijn vooral leuk (en als je er in gelooft, kun je wellicht een mooi rendement maken in de toekomst). High risk, high potential. 

Wil je een keer sparren? Plan dan een kennismaking met ons in. 

Dat mag ook voor vraagstukken met een wat lager risicogehalte. Graag zelfs! 

Lees ook:

Voorjaarsnota 2025

Door Roy Geraerts 22 april 2025

Introductie In de voorjaarsnota van 2026 staan een paar flinke wijzigingen, zo zou het heffingsvrij vermogen flink naar beneden gaan, en wordt het forfaitair rendement op overig bezit 7.78%… Van het forfaitair rendement in 2025 (zo’n 6%) werd gezegd dat deze was gebaseerd op gemiddelde historische werkelijke rendementen. Een jaar later, in 2026 wordt deze […]


Hoeveel belasting betaal je nou echt?

Door Roy Geraerts 14 april 2025

Introductie Belasting betaal je niet alleen in Box 1, 2 en 3. Ook privé ga je nog een hoop belasting betalen! Belasting betalen hoort erbij in Nederland, maar als je het zo bekijkt dan snap ik wel waarom veel mensen de belastingdruk te hoog vinden… Het fictieve gezin: Vince, 42 jaar, getrouwd met Marieke. Ouders […]


Sparen of beleggen

Door Dirk Zuijdwegt 25 maart 2025

De keuze tussen sparen of beleggen blijft een veelbesproken onderwerp. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en wat het beste bij je past, hangt af van jouw financiële situatie én doelen. Sparen: veilig maar beperkt Sparen biedt zekerheid. Je weet precies hoeveel geld je hebt, en het staat direct beschikbaar. Maar… voor vermogensopbouw […]