Pensioen regelen als ondernemer… Hoe dan?

Als ondernemer of directeur-grootaandeelhouder ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Dit betekent dat je naast de AOW zelf voor een aanvulling op je inkomen zal moeten zorgen.

Er zijn inmiddels verschillende manieren om een aanvullend pensioen op te bouwen afgeschaft, zoals de oudedagsreserve (FOR) voor IB ondernemers en pensioen in eigen beheer voor DGA’s, maar wat blijft er over voor ondernemers?

Eigenlijk zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Banksparen (ook wel pensioensparen genoemd)
  2. Lijfrente-/Pensioenverzekering
  3. Zelf sparen

Hoe werkt banksparen?

Met banksparen bouwen ondernemers/DGA’s een aanvullend pensioen op door middel van inleg en rendement. Inleggen kan vaak tot een aantal jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De meeste ondernemers kiezen er echter voor om met banksparen pensioen op te bouwen tot aan de AOW-leeftijd. 

De term banksparen is wellicht wat verwarrend, omdat je niet per se gebonden bent aan een spaarrekening. Je kunt ook gewoon beleggen voor je aanvullend pensioen. 

Voordelen van banksparen

  1. Banksparen is fiscaal aantrekkelijk. Tijdens de opbouwfase kun je de stortingen aftrekken van de inkomstenbelasting. Het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij kunt sparen is afhankelijk van je jaarruimte en/of reserveringsruimte. Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde bedrag (in Box 3), omdat de Belastingdienst het tegoed ziet als vermogen in box 1. 
  2. Je geld staat vast tot de AOW-leeftijd. Je komt niet in de verleiding om vroegtijdig geld op te nemen. Het gespaarde bedrag staat vast op een geblokkeerde bankrekening. Het gespaarde bedrag wordt omgezet in een uitkeringsproduct op de door jou vastgestelde datum. (Kan ook een nadeel zijn, het is maar net hoe je het ziet)
  3. Je kunt met banksparen ook beleggen om een beter rendement te krijgen.
  4. De bank keert het volledige tegoed uit aan je nabestaanden wanneer je voor de afgesproken einddatum overlijdt.
  5. In tegenstelling tot bij een lijfrenteverzekering geldt er bij een bankspaarrekening geen leeftijdsbeperking voor het openen ervan.
  6. De kosten zijn doorgaans lager dan de kosten van een lijfrente.
  7. Het depositogarantiestelsel garandeert maximaal 100.000 euro per rekeninghouder indien de bank failliet gaat.

Nadelen van banksparen

  1. Het geld op een bankspaarrekening is geblokkeerd. Je kunt er dus niet vrij over beschikken. (Kan ook een voordeel zijn, het is maar net hoe je het ziet)
  2. Doordat je spaart tegen een variabele rente weet je van tevoren niet hoeveel de opbrengst exact zal zijn.
  3. Het belastingvoordeel geldt alleen maar voor je jaar- en reserveringsruimte. Meer inleggen is toegestaan, maar dan profiteer je dus niet optimaal van de fiscale voordelen.
  4. De uitkeringsfase duurt maximaal 20 jaar, gemeten vanaf het moment je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Levenslange uitkering is dus niet mogelijk.
  5. Bij overlijden wordt alleen het tegoed uitgekeerd aan nabestaanden. Er is geen mogelijkheid tot extra uitkeringen/levenslange uitkeringen.

Hoe werkt een lijfrenteverzekering/pensioenverzekering?

In feite bouwen ondernemers/DGA’s net als bij banksparen een aanvullend pensioen op door middel van inleg en rendement. Er zijn enkele overeenkomsten en er zijn wat verschillen. Ik zet ze even op een rijtje:

Overeenkomsten tussen banksparen en lijfrente verzekering

Overeenkomst

Uitleg

Fiscaal voordeel

Beide opties bieden fiscaal voordeel. De inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen in box 1, tot een bepaald maximum (jaarruimte + reserveringsruimte).

Doel

Zowel banksparen als een lijfrenteverzekering zijn bedoeld voor het opbouwen van aanvullend pensioen.

Uitkering

Beide keren periodieke uitkeringen uit, die belast zijn in box 1.

Beperkingen

Zowel bij banksparen als bij een lijfrenteverzekering gelden er beperkingen aan opnames en beëindiging.

Verschillen tussen banksparen en lijfrente verzekering

Verschil

Banksparen

Lijfrenteverzekering

Risico

Het risico bij banksparen is relatief laag, omdat het geld op een spaarrekening staat.

Bij een lijfrenteverzekering hangt het risico af van het soort product (bijv. gegarandeerde uitkering vs. beleggingsverzekering).

Rendement

Het rendement is doorgaans lager bij banksparen, omdat het gebaseerd is op de spaarrente.

Het potentiële rendement kan hoger zijn bij een lijfrenteverzekering, afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Uitkering bij overlijden

Bij banksparen gaat het opgebouwde kapitaal naar de erfgenamen.

Bij een lijfrenteverzekering hangt het af van de voorwaarden van de verzekering. Er kan bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld zijn.

Flexibiliteit

Banksparen biedt vaak meer flexibiliteit qua inleg en uitkering.

Lijfrenteverzekeringen hebben vaak meer beperkingen en strenge voorwaarden.

Kosten

Banksparen heeft meestal lagere kosten.

Lijfrenteverzekeringen hebben vaak hogere kosten door administratie, beheer en verzekeringselementen.

Zelf sparen

Hoewel voornoemde pensioenspaaropties zoals banksparen en lijfrenteverzekeringen veel voordelen bieden, is het niet voor iedereen interessant. Het ligt aan je doelen en wensen voor de toekomst en wat er fiscaal voor je mogelijk is. Daarom is er natuurlijk het traditioneel sparen. Dat noemen ze sparen in Box 3.

Dus, hoe kun je in Box 3 sparen voor later? Hier zijn enkele strategieën:

  1. Traditioneel sparen

Het simpelste pad naar vermogensopbouw is door geld op een spaarrekening te zetten. Hoewel de spaarrentes tegenwoordig laag zijn, kan dit nog steeds een veilige manier zijn om geld opzij te zetten.

  1. Beleggen

Als je bereid bent om meer risico te nemen voor potentieel hogere rendementen, kun je overwegen om te beleggen. Dit kan in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s of crypto zijn. Houd er wel rekening mee dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt: Rendement uit het verleden biedt geen garantie voor de toekomst en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  1. Vastgoed

Het investeren in vastgoed kan een andere manier zijn om vermogen op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een tweede woning kopen en deze verhuren voor een stabiele inkomstenstroom.

De belastingtechnische consequenties van sparen in Box 3 hebben we al gezien in het artikel: Belasting over Sparen / Beleggen! Hoe zit dat tegenwoordig?

Dus dat ga ik niet herhalen in deze bijdrage.

Als je deze nog niet hebt gelezen, stuur me gerust een DM, dan stuur ik dit artikel ook naar je door!

Conclusie

Ondernemers moeten hun financiële ‘oude dag’ zelf regelen. Ze zijn vaak sterk toegewijd en hardwerkend, met een scherp oog voor groei en succes in hun bedrijf. Echter, het is opmerkelijk dat velen van hen weinig aandacht besteden aan hun persoonlijke financiën, 

fiscale planning en (pre) pensioenplanning. Terwijl juist in deze gebieden aanzienlijke financiële voordelen te behalen zijn. 

“En dat is een understatement, want met de juiste planning, heb je op pensioenleeftijd tonnen extra pensioen!”

Maar hoe pak je dit nu aan? 

Hoe weet je wat je precies in moet leggen om optimaal te profiteren van alle voordelen?

Het enige juiste antwoord is dat je een plan moet maken. 

Een plan hoe je de toekomst voor je ziet. Hoe zien je inkomsten en uitgaven er op dit moment uit, dus is er überhaupt ruimte om in te leggen voor pensioen. Hoe zie jij je pensioenperiode voor je? Hoeveel inkomsten heb je nodig en hoeveel kosten heb je op dat moment? Misschien heb je je huis wel vrij en daardoor veel minder inkomsten nodig. Wat wil je inbouwen als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden? Hoeveel inkomsten hebben je nabestaanden nodig? 

Als je dit plan maakt, deze doelen duidelijk hebt voor jezelf, dan pas kun je precies bepalen hoe je gaat sparen voor je pensioen. Hoeveel leg je waar in (banksparen/lijfrenteverzekering/pandje kopen/in aandelen beleggen/beleggen in crypto etc. 

Hoeveel voordeel levert het nu op en hoe is het later belast?

Te veel inleggen kost je ontzettend veel geld. Te weinig inleggen kost je nog meer… Er moet dus een perfecte balans zijn!

Zeker met de nieuwe pensioenwet, kan er zoveel voordeel worden behaald dat het een absolute must voor elke ondernemer is om dit eens in kaart te brengen. 

Ennnn jaarlijks te onderhouden. Want niets is zo veranderlijk als de doelen van een ondernemer, haha…

Wil jij er meer over weten, stuur me gerust een DM via Linkedin!

Interesse in een Financial Life Plan op maat?

Boek je kennismaking

Benieuwd naar onze werkwijze en of we voor jou belasting kunnen besparen en je vermogen kunnen maximaliseren?

Boek hieronder je vrijblijvende kennismaking!

Scroll naar boven