Onbelaste dividenduitkering?

Nee, verwacht niet dat je een hele hoge dividenduitkering kunt doen en onbelast bij kunt schrijven….. Maar voor sommige DGA’s kan deze tip € 3.362 netto opleveren!

Voor wie?

Heb je als DGA een fiscaal partner die geen of een heel laag inkomen heeft, dan kan er een kleine onbelaste dividenduitkering uit de B.V. gedaan worden zodat de algemene heffingskorting van je partner optimaal benut wordt.

De algemene heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je betaalt hierdoor minder belasting. Iedereen die een belastbaar inkomen heeft in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Hoe hoog de algemene heffingskorting is, hangt af van de hoogte van het inkomen. 

Algemene heffingskorting

Wanneer het inkomen stijgt, daalt de algemene heffingskorting. De korting kan niet hoger zijn dan de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen die betaald moeten worden. 

De algemene heffingskorting bedraagt in 2024: 

Belastbaar inkomen uit werk en woning

Algemene heffingskorting

tot € 24.813,-

€ 3.362,-

Vanaf € 24.813,- tot € 75.518,-

€ 3.362 – 6,63% x (belastbaar inkomen uit werk en woning – € 24.812,-)

Vanaf € 75.518,-

€ 0

Dividenduitkering

Laten we beginnen met de tarieven in Box 2 (dividend wordt belast in Box 2), sinds 2024 zijn er in Box 2 twee schijven:

  • Tot een dividenduitkering van € 67.000 is het tarief 24.5%
  • Bij alles daarboven is het tarief € 33%

Als je een fiscaal partner hebt dan geldt een verdubbeling van deze drempel, dus voor fiscaal partners geldt een drempel van samen € 134.000,-.

Conclusie

Dat betekent dat je met een dividenduitkering van € 13.723,- de volledige algemene heffingskorting van je partner kunt benutten. 

Inkomsten in Box 2 mogen in de aangifte inkomstenbelasting namelijk verdeeld worden over de beide partners. Door de dividenduitkering aan de partner toe te rekenen, benut de partner de volledige heffingskorting en heeft de B.V. in feite een onbelast dividend uitgekeerd.

Ik zie altijd dat veel mensen dit soort kleine tips en trucs niet weten en/of niet toepassen. Dat is precies de reden waarom een gesprek met een fiscalist en een financieel planner je al snel geld kan opleveren, in plaats van dat het je alleen maar geld kost 😉

Mijn naam is Roy Geraerts. Ontwikkelaar van de Financial Life Plan! Ik ben fiscaal jurist met zowel een diploma in fiscale economie (HEAO) als fiscaal recht (Universiteit).

Als ondernemer heb ik inmiddels bijna 20 jaar ervaring!

In de eerste vijf jaar van mijn ondernemerscarrière was ik oprichter en CEO van een belastingadviesbureau dat zich richtte op een specifieke niche om belastingen te besparen en vermogen te optimaliseren. Dat bedrijf verkocht ik (gedeeltelijk) na 5 jaar en het bestuur werd aan de nieuwe CEO overgedragen.

Ik heb toen de hele wereld rondgereisd en een aantal jaren fiscaal interimwerk gedaan bij diverse organisaties. ✈️🌍

Maar het bloed gaat waar het niet kruipen kan, dus een jaar of 10 geleden besloot ik om weer een belastingadviesbureau op te richten en CEO te worden.

We helpen met passie en expertise ondernemers met hun boekhouding en bij hun fiscale uitdagingen. Maar in ons vakgebied worden we vaak geconfronteerd met beperkte adviesmogelijkheden door strikte regelgeving. Dat moet anders…

Daarom heb ik de afgelopen 5 jaar hard gewerkt aan het ontwikkelen van het Financial Life Plan. En het is eindelijk klaar en ik ben ontzettend trots op het resultaat.

Met jouw persoonlijke Financial Life Plan brengen we jouw huidige situatie in kaart en jouw wensen voor de toekomst. Aan de hand daarvan wordt jouw inkomen en vermogen fiscaal en financieel geoptimaliseerd om die doelen te realiseren.

Het biedt voordelen zoals fiscale optimalisatie, vermogensgroei, (pre)pensioenplanning, continuïteitsplanning, belastingplanning, estate planning etc.

Samen gaan we:

✅ jouw financiële doelen bereiken

✅ zo veel mogelijk belasting besparen

✅ vermogensgroei optimaliseren

✅ een solide basis leggen voor toekomstig succes.

“Waar je boekhouder/accountant stopt, gaan wij verder!”

Waar een accountant vaak focust op de boekhouding van het huidige jaar of zelfs het afgelopen jaar, gaan wij dus veel verder. Wij gaan namelijk vanuit jouw huidige situatie vooruitkijken. 

Niet een paar maanden of jaren… Nee, we brengen je volledige toekomst in kaart!

We willen een volledig beeld van jou krijgen. Hoe ziet je huidige (gezins)situatie eruit; Wanneer wil je minder gaan werken of zelfs stoppen; Wanneer wil je die wereldreis gaan maken; Wanneer wil je die villa in het buitenland kopen… Kortom, wat zijn jouw financiële, zakelijke en privé doelen en wat moet er gebeuren om die doelen te realiseren…

Wij zijn er om je te begeleiden op jouw financiële reis!

Boek hier je vrijblijvende kennismaking!

Scroll naar boven