Obligaties
Introductie
Soms wat onderbelicht maar zeker interessant om je eens in te verdiepen: obligaties! Obligaties vormen vaak een onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Het wordt gezien als een ‘veiligere’ investering dan aandelen.
Een obligatie is simpelweg een financieel product waarmee iemand geld leent aan een andere instantie. In ruil voor dat uitlenen krijg je als geldschieter rente (ook wel de couponrente genoemd).
Obligaties kunnen uitgegeven worden door overheden, bedrijven maar ook door steden. Er wordt (meestal) een vooraf afgesproken moment bepaald wanneer de obligatie moet zijn terugbetaald. Tot aan die datum ontvangt de geldverstrekker vaste betalingen van de rente.
Best duidelijk toch? In onderstaande blog lees je alles wat er komt kijken bij obligaties!
Inhoudsopgave
Welke soorten obligaties zijn er?
In hoofdlijnen zijn er twee soorten obligaties, namelijk staatsobligaties en bedrijfsobligaties.
Bedrijfsobligaties
Je raadt het al, die zijn obligaties die worden uitgegeven door bedrijven om kapitaal bijeen te krijgen. Vaak wordt dit geld gebruikt als groeikapitaal voor het bedrijf. Bedrijfsobligaties dragen in veel gevallen meer risico dan een staatsobligatie, omdat een bedrijf natuurlijk meer risico loopt dan een heel land.
Staatsobligaties
Dit zijn obligaties die overheden inzetten om geld te genereren. Dit kan geld zijn wat ingezet wordt om projecten te financieren maar soms ook uit noodzaak om een staatsbegroting rond te krijgen. De looptijd is vaak een stuk langer dan bij bedrijfsobligaties.
Bovenstaande twee soorten hebben vrijwel altijd een vaste datum van aflossing en een vast afgesproken rente percentage.
Verschillende soorten
Naast een duidelijke opsplitsing tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties, bestaat er nog een verschil in het soort obligatie dat wordt uitgegeven.
- High yield obligatie: een obligatie met een hoog rendement, maar daarom ook een hoger risico. Vaak zijn dit obligaties van bedrijven die wat meer risico willen lopen, of landen met een lage kredietwaardigheid.
- Doorlopende obligaties: deze obligaties hebben geen datum, maar lopen daardoor ook het risico dat ze niet worden terugbetaald.
- Converteerbare obligaties: deze kunnen (onder voorwaarden) worden omgezet naar aandelen van hetzelfde bedrijf
- Variabele rente: het woord zegt het al, deze obligaties hebben geen vaste maar een variabele rente
- Ondergeschikte obligaties: als een bedrijf (of land) dat de obligatie uitgeeft failliet gaat, worden dit soort obligaties pas uitbetaald nadat alle andere ‘normale’ obligaties zijn uitbetaald. Het risico is dus iets hoger, vandaar ook weer een iets hoger rendement.
Belangrijke begrippen rondom obligaties
Er zijn een drietal begrippen die erg vaak terugkomen als het gaat over obligaties:
Couponrente
Dit is de rente die je ontvangt wanneer je een obligatie koopt.
Vervaldatum
De datum waarop de obligatie moet zijn terugbetaald.
A pari
Dit vereist ietwat meer uitleg: wanneer de nominale waarde (dus de het bedrag dat wordt terugbetaald op de vervaldatum) gelijk staat aan de huidige koers, dan is de obligatie ‘a pari’. Zo kan een obligatie ook verhandeld worden onder pari of boven pari.
Voor- en nadelen
Belangrijk om te weten, de voor- en nadelen van obligaties!
Voordelen
Obligaties zijn relatief veilig, ze bieden een vast inkomen, diversificatie van je portefeuille en over het algemeen kapitaalbehoud. Tenslotte wordt op voorhand de vervaldatum en de couponrente bepaald. Je ontvangt dus regulier geld uit je obligaties en op de vervaldatum ontvang je ook gewoon de nominale waarde.
Ook kun je profiteren van het verkopen van je obligatie tegen een hogere koers dan waartegen je de obligatie zelf hebt aangekocht. Toch biedt het zeker niet alleen maar voordelen…
Nadelen
Ook aan investeren in obligaties zitten nadelen. In vergelijking met bijvoorbeeld aandelen of vastgoed bieden obligaties een lager rendement, dit hoeft niet perse een nadeel te zijn maar is wel iets waar je goed over na moet denken.
Bedrijfsobligaties of high yield obligaties kunnen alsnog een flink risico met zich meedragen. Wanneer een achterliggend bedrijf failliet gaat of zijn betalingsverplichtingen niet na kan komen, kan dat leiden tot een verlies voor de belegger.
Als laatste is het goed je te realiseren dat de couponrente van een obligatie kan stijgen of dalen nadat je zelf hebt aangekocht. De waarde van de obligatie kan hierdoor dalen (of stijgen), als je kiest om de obligatie te verkopen voor de vervaldatum, kun je potentieel verlies leiden.
Gediversifieerd portfolio
Obligaties verwerken in een investeringsportfolio wordt vaak gedaan om risico’s te spreiden en een stabiele factor in te bouwen. Vaak zie je hoe ‘defensiever’ het portfolio is, hoe groter het aandeel van obligaties binnen die portfolio.
Dit kan bijvoorbeeld een slimme strategie zijn wanneer je richting pensioenleeftijd gaat, je opgebouwde pot binnen nu en 5 jaar nodig hebt en niet langer het risico wilt lopen dat je investeringen tijdelijk flink dalen door een dip in de beurs.
Conclusie
Obligaties kunnen zeker een interessant instrument zijn. Er bestaan obligaties met een mooi rentepercentage die niet lager zijn dan het rendement op aandelen of indexfondsen.
Obligaties bieden stabiliteit en bescherming tegen de ups en downs van de markt, terwijl ze ook zorgen voor een betrouwbaar inkomen door couponrente. Het kan helpen je risico te spreiden en je portefeuille flexibel te houden.
Wil je eens in gesprek of obligaties een onderdeel kunnen zijn van het verwezenlijken van jouw financiële doelen? Plan hieronder een call in!