Je pensioen regelen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Dit betekent dat je geen pensioen opbouwt zoals mensen in loondienst. Veel ondernemers stellen het regelen van hun pensioen uit, omdat ze de noodzaak niet voelen of niet goed weten waar ze moeten beginnen. Maar dit kan grote gevolgen hebben als je je pensioenleeftijd bereikt. Daar sta je dan met je aow’tje.. Heb je als ondernemer je hele carrière hard gewerkt, maar niet slim vermogen opgebouwd. Dat is het laatste wat je wil. 

In dit artikel leggen we je uit hoe je een goed financieel plan kunt maken voor je pensioen en op welke manieren je verstandig vermogen op kunt bouwen. 

Inhoudsopgave

Waarom is het belangrijk om je pensioen te regelen?

Vier redenen waarom je NU moet starten met het maken van je pensioenplan:

Zonder plan heb je geen financiële zekerheid: Zonder pensioenplan heb je geen idee hoeveel inkomen je zult hebben tijdens je pensioen. Dit zorgt voor veel financiële onrust (dat is trouwens de hoofdreden waarom klanten bij ons aan komen kloppen).

Je bent afhankelijk van je AOW: De AOW-uitkering is (vaak) niet voldoende om van te leven. Als je hierop vertrouwt zonder eigen aanvullingen, kom je mogelijk in financiële problemen. Op dit moment is de aow € 1.400,- per maand voor alleenstaande en € 950,- per maand met partner.

Pensioenleeftijd loopt ieder jaar op....

Inflatie vreet je vermogen op: Geld dat je nu hebt wordt in de toekomst minder waard door inflatie. Zonder plan loop je het risico dat je vermogen niet genoeg groeit om je gewenste levensstijl te behouden. Omdat het niet tastbaar is houden weinig mensen hier rekening mee. Maar het is weldegelijk een grote bedreiging. 

Je geld wordt ieder jaar minder waard...

Je mist fiscale voordelen: Het Nederlandse belastingstelsel biedt verschillende fiscale voordelen voor pensioensparen. Als je hier geen gebruik van maakt, loop je geld mis dat je had kunnen inzetten voor je pensioen. Het is toch fantastisch als de overheid een stukje meebetaalt aan je pensioen? 

Hoe maak je nu een pensioenplan?

Het opstellen van een pensioenplan hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Door deze stappen te volgen, krijg je inzicht in je huidige situatie en weet je welke acties je moet ondernemen om je pensioenwensen te realiseren.

Stap 1: Breng je huidige situatie in kaart

Maak een overzicht van hetgeen je al hebt opgebouwd. Dit omvat je spaargeld, beleggingen, eventueel opgebouwde pensioenrechten uit loondienst, en ander vermogen. Dit geeft je een basis van waaruit je kunt werken.

Stap 2: Bepaal je pensioenwensen

Stel vast wanneer je met pensioen wilt gaan en hoeveel geld je per maand nodig hebt om comfortabel te leven. Denk hierbij aan je vaste lasten, maar ook aan extra’s zoals reizen, hobby’s en zorgkosten. Op basis hiervan kun je berekenen hoeveel vermogen je moet hebben op de dag dat je met pensioen gaat.

Tip: als je met pensioen gaat, probeer dan je inkomen gelijk te houden dat je gewend was. Als je met pensioen gaat denk je dat je wellicht minder uit gaat geven, maar je hebt ook meer tijd om geld uit te geven. Daarom adviseren we om te streven om je inkomen minimaal gelijk te houden. 

Stap 3: Bereken je pensioengat

Vergelijk wat je nu hebt met wat je nodig denkt te hebben. Het verschil tussen deze twee is je pensioengat. Als je een tekort hebt, moet je bepalen hoeveel extra vermogen je nog moet opbouwen en hoeveel tijd je hebt om dit te doen.

Heb je een pensioengat? Dan weet je in ieder geval wat je moet gaan realiseren voor je pensioen….

Hoe bouw je slim je vermogen op (vier opties) 

Er zijn inmiddels verschillende manieren om een aanvullend pensioen op te bouwen afgeschaft, zoals de oudedagsreserve (FOR) voor IB ondernemers en pensioen in eigen beheer voor DGA’s, maar wat blijft er over voor ondernemers?

Er zijn vier opties: 

Optie 1: Pensioenbeleggen

Optie 2: Banksparen

Optie 3: Lijfrente / Pensioenverzekering  

Optie 4: Prive sparen in box 3 (traditioneel sparen, beleggen, vastgoed)

Hieronder licht ik ze verder toe. 

Optie 1: Pensioenbeleggen (fiscaal voordeel)

Het idee is simpel: je belegt geld om later, naast je AOW en eventueel werkgeverspensioen, extra inkomen te hebben. Dit doe je door geld te storten op een speciale beleggingsrekening (die niet zomaar vrij toegankelijk is). Deze rekeningen staan ook wel bekend als bankspaarrekeningen of lijfrenterekeningen en zijn bedoeld om vermogen op te bouwen. Een van de grote voordelen is dat je kunt profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen.

Nu denk je misschien: wat zijn dan die voordelen? En wat betekent dit allemaal voor mijn portemonnee? Dat ga ik je vertellen. Wanneer je geld inlegt op zo’n geblokkeerde pensioenrekening, mag je dat bedrag aftrekken van je inkomen in box 1 bij je belastingaangifte. Hiermee verlaag je dus je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Dat voelt voor veel mensen meteen als een winst. Er is wel een maximum aan wat je jaarlijks mag aftrekken, wat voornamelijk afhangt van je jaarruimte en reserveringsruimte.

Een belangrijk punt om te onthouden is dat je geld vaststaat tot je de pensioenleeftijd bereikt. Pas dan kun je het opgebouwde bedrag in termijnen (dus niet in 1 keer) laten uitbetalen, als een mooie aanvulling op je AOW en eventuele pensioenuitkering. Er zijn overigens wel mogelijkheden om de uitkeringen eerder in te laten gaan, maar dat is meestal niet zo interessant.

Maar, zoals bij elke vorm van beleggen, zijn er kosten en risico’s. De waarde van je beleggingen kan fluctueren en je kunt zelfs een deel van je inleg verliezen. Toch kiezen veel mensen voor pensioenbeleggen, vanwege de potentieel hogere opbrengsten en de fiscale voordelen. Het is een manier om te investeren in een comfortabele toekomst, met een slim oog op de belastingvoordelen die het met zich meebrengt. 

De voordelen en nadelen van pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen kent uiteraard voor- en nadelen. Hieronder een duidelijk overzicht: 

Drie voordelen van Pensioenbeleggen:

  • Hoger rendement: Net als bij traditioneel beleggen, biedt pensioenbeleggen de kans op een hoger rendement vergeleken met sparen.
  • Belastingvoordeel op vermogen: Over het opgebouwde vermogen hoef je geen vermogensrendementsheffing in Box 3 te betalen.
  • Fiscaal aftrekbaar: Je kunt je inleg aftrekken van je belastbare inkomen in box 1, waardoor je nu minder belasting betaalt. Bij uitkering, vaak tegen een lager belastingtarief na pensionering, betaal je minder inkomstenbelasting. Plus, na je AOW-leeftijd betaal je geen AOW-premie meer.

Drie nadelen van Pensioenbeleggen

  • Beleggingsrisico’s: De waarde van je beleggingen kan fluctueren, met het risico op verlies van (een deel van) je inleg.
  • Geblokkeerde rekening: Geld op een pensioenrekening staat vast tot je de AOW-leeftijd bereikt en kan daarna alleen in termijnen worden uitgekeerd.
  • Inleglimieten: Je maximale inleg wordt bepaald door je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte, wat beperkingen oplegt aan hoeveel je kunt inleggen.

Wil je meer weten over pensioenbeleggen, we hebben er een heel artikel over geschreven, die lees je hier.

Optie 2: banksparen

De term banksparen is wellicht wat verwarrend, omdat je niet per se gebonden bent aan een spaarrekening. Je kunt ook gewoon beleggen voor je aanvullend pensioen. 

Met banksparen bouwen ondernemers/DGA’s een aanvullend pensioen op door middel van inleg en rendement. Inleggen kan vaak tot een aantal jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De meeste ondernemers kiezen er echter voor om met banksparen pensioen op te bouwen tot aan de AOW-leeftijd. 

Voordelen van banksparen

  • Banksparen is fiscaal aantrekkelijk. Tijdens de opbouwfase kun je de stortingen aftrekken van de inkomstenbelasting. Het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij kunt sparen is afhankelijk van je jaarruimte en/of reserveringsruimte. Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde bedrag (in Box 3), omdat de Belastingdienst het tegoed ziet als vermogen in box 1. 
  • Je geld staat vast tot de AOW-leeftijd. Je komt niet in de verleiding om vroegtijdig geld op te nemen. Het gespaarde bedrag staat vast op een geblokkeerde bankrekening. Het gespaarde bedrag wordt omgezet in een uitkeringsproduct op de door jou vastgestelde datum. (Kan ook een nadeel zijn, het is maar net hoe je het ziet)
  • Je kunt met banksparen ook beleggen om een beter rendement te krijgen.
  • De bank keert het volledige tegoed uit aan je nabestaanden wanneer je voor de afgesproken einddatum overlijdt.
  • In tegenstelling tot bij een lijfrenteverzekering geldt er bij een bankspaarrekening geen leeftijdsbeperking voor het openen ervan.
  • De kosten zijn doorgaans lager dan de kosten van een lijfrente.
  • Het depositogarantiestelsel garandeert maximaal 100.000 euro per rekeninghouder indien de bank failliet gaat.

Nadelen van banksparen

  • Het geld op een bankspaarrekening is geblokkeerd. Je kunt er dus niet vrij over beschikken. (Kan ook een voordeel zijn, het is maar net hoe je het ziet)
  • Doordat je spaart tegen een variabele rente weet je van tevoren niet hoeveel de opbrengst exact zal zijn.
  • Het belastingvoordeel geldt alleen maar voor je jaar- en reserveringsruimte. Meer inleggen is toegestaan, maar dan profiteer je dus niet optimaal van de fiscale voordelen.
  • De uitkeringsfase duurt maximaal 20 jaar, gemeten vanaf het moment je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Levenslange uitkering is dus niet mogelijk.
  • Bij overlijden wordt alleen het tegoed uitgekeerd aan nabestaanden. Er is geen mogelijkheid tot extra uitkeringen/levenslange uitkeringen.

Optie 3: een lijfrenteverzekering/pensioenverzekering

In feite bouwen ondernemers/DGA’s net als bij banksparen een aanvullend pensioen op door middel van inleg en rendement. Er zijn enkele overeenkomsten en er zijn wat verschillen. Ik zet ze even op een rijtje:

Overeenkomsten tussen banksparen en lijfrente verzekering

Overeenkomst

Uitleg

Fiscaal voordeel

Beide opties bieden fiscaal voordeel. De inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen in box 1, tot een bepaald maximum (jaarruimte + reserveringsruimte).

Doel

Zowel banksparen als een lijfrenteverzekering zijn bedoeld voor het opbouwen van aanvullend pensioen.

Uitkering

Beide keren periodieke uitkeringen uit, die belast zijn in box 1.

Beperkingen

Zowel bij banksparen als bij een lijfrenteverzekering gelden er beperkingen aan opnames en beëindiging.

Verschillen tussen banksparen en lijfrente verzekering

Verschil

Banksparen

Lijfrenteverzekering

Risico

Het risico bij banksparen is relatief laag (als je het spaart met een rentevergoeding), omdat het geld op een spaarrekening staat.

Bij een lijfrenteverzekering hangt het risico af van het soort product (bijv. gegarandeerde uitkering vs. beleggingsverzekering).

Rendement

Het rendement is doorgaans lager bij banksparen (bij sparen) , omdat het gebaseerd is op de spaarrente.

Het potentiële rendement kan hoger zijn bij een lijfrenteverzekering, afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Uitkering bij overlijden

Bij banksparen gaat het opgebouwde kapitaal naar de erfgenamen.

Bij een lijfrenteverzekering hangt het af van de voorwaarden van de verzekering. Er kan bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld zijn.

Flexibiliteit

Banksparen biedt vaak meer flexibiliteit qua inleg en uitkering.

Lijfrenteverzekeringen hebben vaak meer beperkingen en strenge voorwaarden.

Kosten

Banksparen heeft meestal lagere kosten.

Lijfrenteverzekeringen hebben vaak hogere kosten door administratie, beheer en verzekeringselementen.

Optie 4: Privé sparen in box 3 (traditioneel sparen, beleggen, vastgoed)

Hoewel voornoemde pensioenspaaropties zoals banksparen en lijfrenteverzekeringen veel voordelen bieden, is het niet voor iedereen interessant. Het ligt aan je doelen en wensen voor de toekomst en wat er fiscaal voor je mogelijk is. Het zou kunnen dat je er veel waarde aan hecht dat je altijd aan je liquide middelen kan komen, dan vallen bovenstaande opties al af. 

Het traditionele sparen is natuurlijk ook een optie. Dat noemen we bij FLP ook wel, sparen in Box 3.

Dus, hoe kun je in Box 3 sparen voor later? Hier zijn enkele strategieën:

Traditioneel sparen

Het simpelste pad naar vermogensopbouw is door geld op een spaarrekening te zetten. Dit is voor veel ondernemers een hele veilige optie, aangezien het onder het depositogarantiestelsel valt (per rekeninghouder vaak tot max 100.000 euro verzekerd). Echter is voor veel ondernemers de rente bij klassieke banken (1.7 – 1.9 %) (reken inflatie mee!) veel te laag. 

Toch zijn er slimmere mogelijkheden die ook in deze categorie vallen. Buitenlandse banken bieden vaak een hogere rente. Zo biedt Raisin 3.70% rente op deposito sparen en 3.26% rente op spaarrekeningen. 

En ook deze optie valt onder het depositogarantiestelsel, dus ben je op exact dezelfde wijze verzekerd. Meer info over raisin: https://www.raisin.nl/ 

Beleggen

Als je bereid bent om meer risico te nemen voor potentieel hogere rendementen, kun je overwegen om te beleggen. Dit kan in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s of crypto zijn. Houd er wel rekening mee dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt: Rendement uit het verleden biedt geen garantie voor de toekomst en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Toch hoeft beleggen niet ‘spannend’ te zijn. Wij vinden het juist een van de meest interessante manieren om slim vermogen op te bouwen (indien je een lange beleggingshorizon hebt uiteraard!). 

Ik zal een interessante strategie uitleggen rondom indexbeleggen. Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie waarbij beleggers investeren in een portefeuille die een specifieke index nabootst. Een hele mond vol, maar daar komt het wel op neer.

Een marktindex die gevolgd wordt kan heel breed zijn (zoals de S&P 500) of meer gespecialiseerd, zoals de MSCI World Index (een index voor technologiebedrijven of duurzame energie).

Het doel van indexbeleggen is niet om de markt te verslaan, maar om hetzelfde rendement te behalen als de onderliggende index. Dit wordt gedaan door te beleggen in alle of een representatieve selectie van de aandelen die deel uitmaken van de index.

Voor sommigen heel saai (want je bent niet actief de markt aan het verslaan), maar voor velen de perfecte strategie. Lage kosten, makkelijk zelf op te zetten, laag risico en een top rendement. 

En dit kun je eenvoudig zelf opzetten, zonder vermogensbeheerder. Wist je trouwens, in 96% van de gevallen (15 jaar) verslaan professionele vermogensbeheerders de indextrackers niet. In 30 jaar is dat zelfs 99%. 

Hierbij een voorbeeld van de resultaten van de MSCI World Index (vanaf 1969). Het gemiddeld rendement van de MSCI World index was 9,57% in de periode 1970 tot en met 2023. Prima rendement dacht ik zo. 

Mocht je meer willen weten over indexbeleggen, ook daar hebben we een artikel over geschreven, check het hier.

Vastgoed

Privé sparen in box 3 kan natuurlijk ook door te investeren in vastgoed. Dit is natuurlijk ook een bekende manier om vermogen op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een tweede woning kopen en deze verhuren voor een stabiele inkomstenstroom. Oftewel om passief inkomen te genereren op pensioenleeftijd.

De nieuwe spelregels van de overheid zorgen voor wat uitdagingen, maar er zijn manieren om een prima rendement te maken. Ook kiezen mensen er ook vaker voor om te investeren in een (vakantie) woning in Spanje. 

Vastgoed is tevens ook een interessante manier om je vermogen over te dragen naar de volgende generatie. Maar goed, dat is weer een heel ander topic. 

De hoofdreden voor ondernemers om te investeren in vastgoed is om een passieve inkomstenstroom te genereren (wat natuurlijk fantastisch is voor je pensioen).

Maak kennis met ons!

Wil je eens 1 op 1 met ons kennismaken om te kijken of we je kunnen helpen met jouw financiële vraagstukken? Plan dan hier een kennismakingsgesprek met ons in. 

Liever meteen aan de slag? We organiseren vanaf september maandelijks groepsdagen bij ons op kantoor. In kleine groepjes (max 8 personen) maken we in één dag een 100% op maat financieel plan voor de toekomst. En uiteraard fiscaal geoptimaliseerd. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Meer info en direct aanmelden kan via deze link!

Scroll naar boven