In deze bijdrage leg ik uit hoe ik in crypto investeer!

Voordat ik begin, even een korte disclaimerā€¦Dit is geen financieel advies en resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Dat geldt zeker in de crypto wereldšŸ˜œ

Voordat ik mijn investeringsstrategie op tafel gooi, zal ik eerst even heel kort toelichten hoe de crypto cyclussen lopenā€¦

In de crypto wereld worden de termen ‘bear market’ en ‘bull market’ gebruikt om de algehele trend en het sentiment van de markt te beschrijven.

Een Bull Market verwijst naar een marktomgeving waarin de prijzen stijgen of naar verwachting zullen stijgen. De term ‘bull’ komt van de manier waarop een stier aanvalt – door zijn hoorns omhoog te gooien. Dit symboliseert stijgende prijzen. In een bullmarkt zijn beleggers optimistisch en verwachten ze dat goede resultaten zullen doorgaan.

Een Bear Market, aan de andere kant, verwijst naar een markt waar de prijzen dalen en naar verwachting zullen blijven dalen. De term ‘bear’ komt van de manier waarop een beer aanvalt – door naar beneden te slaan. Dit symboliseert dalende prijzen. In een bear market zijn beleggers over het algemeen pessimistisch en kunnen ze verwachten dat de daling zal doorgaan.

Wat betreft de cryptomarkt, wordt vaak gesproken over een cyclus van ongeveer vier jaar tussen de pieken in de markt. Dit wordt soms de ‘Bitcoin Halving Cycle’ genoemd en is gebaseerd op het proces van Bitcoin halving.

De Bitcoin halving is een evenement dat elke 210.000 blokken (ongeveer elke vier jaar) plaatsvindt in het Bitcoin netwerk. Bij elke halving wordt de beloning die miners ontvangen voor het toevoegen van een nieuw block aan de blockchain gehalveerd. Dit vermindert de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin wordt gecreƫerd, wat kan leiden tot een verhoogde vraag als de aanvoer afneemt.

De laatste halving vond plaats in mei 2020, dus we kunnen verwachten dat de volgende halving rond mei 2024 zal gebeuren.

Wat betreft de bullmarkt, deze wordt meestal verwacht ongeveer een jaar na de halving. Op basis van eerdere cycli zou dat dus ongeveer in de helft van 2025 zijn. Maar het is belangrijk te benadrukken dat dit historische patronen zijn, en hoewel ze nuttig kunnen zijn voor algemene richtlijnen, is er geen garantie dat toekomstige markten deze patronen zullen volgen.

Deze cyclus is historisch gezien als volgt verlopen:

Fase 1 (ongeveer 1 jaar na de halving): Bull Market – De prijs van Bitcoin begint te stijgen, geleidelijk in het begin, dan steeds sneller.

Fase 2: Pieken en Correctie – De prijs van Bitcoin bereikt een piek en begint dan te dalen. Deze daling kan behoorlijk scherp zijn, vaak met meer dan 80% van de piekwaarde.

Fase 3 (ongeveer 1 jaar voor de volgende halving): Accumulatiefase/Bear Market – De prijs stabiliseert en begint langzaam te klimmen, maar blijft over het algemeen vrij stabiel.

Fase 4: Halving – Het halving evenement vindt plaats en de cyclus begint opnieuw.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel dit patroon zich in het verleden heeft voorgedaan, het geen garantie biedt voor de toekomst. Markten kunnen worden beĆÆnvloed door een breed scala aan factoren, en de prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies kan zeer volatiel zijn. Het is daarom altijd raadzaam om te investeren met voorzichtigheid en due diligence.

Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie die tot doel heeft het effect van volatiliteit op grote aankopen van financiƫle activa zoals aandelen of cryptocurrencies te verminderen. In plaats van in ƩƩn keer een groot bedrag te investeren, deelt de DCA-strategie de totale hoeveelheid die men wil investeren in periodieke aankopen van een doelactiva in een poging om het risico van het instappen tegen een ongunstige prijs te verminderen.

DCA is gebaseerd op het principe dat, hoewel we de markt niet kunnen voorspellen, we wel kunnen proberen om ons te beschermen tegen al te grote fluctuaties. Hier zijn een paar voordelen van het gebruik van een DCA-strategie:

Vermindering van Risico’s: Door DCA kan een investeerder het risico van het maken van een grote investering op een hoogtepunt in de markt minimaliseren. Door in kleinere bedragen te investeren over een langere periode, kan een investeerder een betere gemiddelde prijs voor zijn aandelen bereiken.

Eenvoud: De DCA-strategie is eenvoudig te begrijpen en gemakkelijk uit te voeren. Het vereist geen voortdurende marktanalyse of timing.

Emotionele Vrede: DCA kan helpen om emotionele investeringsbeslissingen te voorkomen. Door regelmatige, geplande aankopen te doen, kunnen beleggers de neiging vermijden om te reageren op marktschommelingen.

Bevordert Sparen: DCA kan helpen bij het bevorderen van een goede spaargewoonte, omdat het een regelmatige investering in een portfolio vereist.

Flexibiliteit: DCA kan op elke belegging worden toegepast en op elk gewenst tijdschema.

Ondanks deze voordelen is het belangrijk op te merken dat DCA geen garantie biedt voor succes en dat het ook potentiƫle nadelen heeft. Bijvoorbeeld, als de markt consistent stijgt, zal de DCA-strategie resulteren in een hogere gemiddelde kostenprijs vergeleken met het maken van een eenmalige forse investering aan het begin. Daarnaast vereist het ook geduld en discipline, omdat het enige tijd kan duren voordat de resultaten zichtbaar worden.

Hier is een eenvoudige handleiding om je te helpen met het toepassen van de DCA-strategie bij het investeren in cryptocurrencies via Crypto.com:

Stap 1: Aanmaken van een Account

Download de Crypto.com app uit de Apple App Store of Google Play Store.

Open de app en klik op de knop ‘Aanmelden’.

Voer de benodigde persoonlijke gegevens in.

Verifieer uw account via de verificatie e-mail.

Voer de vereiste KYC-procedure (Know Your Customer) uit door uw identiteitsbewijs te uploaden.

Stap 2: Geld Storten

Klik op het icoon ‘Overboeking’ in de Crypto.com app.

Selecteer ‘Storten’ > ‘Fiat’.

Kies uw valuta en volg de instructies om geld naar uw Crypto.com account over te maken.

Stap 3: Stel een Herhaalde Aankoop In

In het beginscherm van de app, klik op de ‘Crypto Wallet’ knop.

Zoek naar de cryptocurrency die je wilt kopen (bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, etc.).

Klik op de ‘Buy’ knop.

Klik op de knop ‘One-time Purchase’ en verander deze naar ‘Recurring Purchase’.

Selecteer de frequentie van de aankoop (dagelijks, wekelijks, etc.).

Voer het bedrag in dat je elke keer wilt investeren en klik op ‘Continue’.

Bevestig de transactiedetails en klik op ‘Confirm’ om de herhaalde aankoop in te stellen.

Stap 4: Volg en Optimaliseer je Beleggingen

Houd je investeringen in de gaten via het dashboard van de app. Het kan verstandig zijn om je strategie af en toe bij te stellen op basis van veranderingen in de marktcondities of je persoonlijke financiƫle situatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in cryptocurrencies een risico met zich meebrengt, net als elke andere vorm van belegging. Het is daarom raadzaam om alleen geld te beleggen dat je bereid bent te verliezen, en om je te verdiepen in de specifieke risico’s die verbonden zijn aan het beleggen in cryptocurrencies voordat je begint.

Meer weten? Stuur me een DM op LinkedIn!Ā 

Laten we praten over jouw financiele plannen!

Op dit moment hebben wijĀ  weer plek voor kennismakingsgesprekken.

Scroll naar boven