Geld uit BV halen

Intro

Geld uit je BV halen roept bij DGA’s soms best wat vragen op. Bijvoorbeeld wat de slimste manier is (lees; minste belasting betalen) of überhaupt op welke manieren je geld uit een BV kunt halen.

Een populaire vorm van geld uit de BV halen is lenen van de BV, maar hoe zit dat dan precies en is dat wel verstandig? Je leest er alles over in onderstaand artikel!

DGA Salaris

Laten we starten met de meest logische manier om geld uit een BV te halen, door middel van salaris… 

Als DGA ben je een werknemer van je eigen BV en moet je dan ook salaris aan jezelf betalen. Om te voorkomen dat DGA’s zichzelf erg weinig salaris uitkeren (en veel dividend, vaak een lager belastingtarief) stelt de Belastingdienst dus een minimaal DGA salaris vast. 

Een DGA (directeur grootaandeelhouder) salaris moet in 2024 minimaal € 56.000,-, in 2023 was dit nog € 51.000,-. Als er nog andere mensen in loondienst zijn bij je BV dan gelden er additionele regels. Als een werknemer meer verdient dan € 56.000,- per jaar, dan moet je jezelf minimaal datzelfde loon geven. 

Er zijn ook een paar uitzonderingen die het DGA salaris kunnen verlagen. Startende ondernemers hebben soms nog niet de financiële middelen om het gebruikelijke loon te betalen. In overleg en uiteindelijk met toestemming van de Belastingdienst kan dan ook het DGA salaris worden verlaagd als een BV (nog) niet over de juiste financiële middelen beschikt. 

Geld uit BV halen: Dividend

Een DGA loon snapt vrijwel iedereen wel, bij dividend wordt het soms al iets lastiger. Laten we beginnen met de tarieven in Box 2 (dividend wordt belast in Box 2), sinds 2024 zijn er in Box 2 twee schijven:

  • Tot een dividenduitkering van € 67.000 is het tarief 24.5%
  • Bij alles daarboven is het tarief € 33%

Als je een fiscaal partner hebt dan geldt een verdubbeling van deze drempel, dus voor fiscaal partners geldt een drempel van samen € 134.000,-.

Let op: als een DGA dividend uitkeert aan privé, dan moet er in de BV 15% dividendbelasting ingehouden worden. Die ingehouden dividendbelasting kan de DGA bij de uiteindelijke aangifte inkomstenbelasting weer verrekenen met de Box 2 belasting. 

Wat nogal eens vergeten wordt is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig aanpassen waardoor belastingrente verschuldigd is over de later te betalen inkomstenbelasting. 

Voordat een BV eventuele winst kan uitkeren als dividend, moet er vennootschapsbelasting (VPB) geheven worden in de BV. In 2024 is dat tot aan € 200.000,- winst 19%, en bij meer dan € 200.000,- 25.8%.

Voorbeeld

Mo heeft een bedrijf wat koffiemokken verkoopt, hij keert zichzelf een DGA salaris uit van € 80.000,- (wat op papier te verlagen is met bijvoorbeeld pensioenbeleggen waardoor hij in Box 1 zijn inkomen kan drukken, dat is een ander verhaal, lees het hier). Mo draait een winst in de BV van € 100.000,- en wil dat graag naar privé halen. Hij heeft geen fiscaal partner. 

De uitkering ziet er vervolgens als volgt uit:

 

De Box 2 belasting is een gecombineerde belasting van de twee schijven (dus over € 67.000,- 24.5% en over de resterende € 14.000 dus 33%.

De totale belastingdruk inclusief vennootschapsbelasting is dus 40%.

Salarisplanning

Goede salarisplanning voor DGA’s is echt essentieel binnen een goed financieel plan. Ik zie nog vaak voorbij komen dat DGA’s niet goed hebben nagedacht over wat ze zichzelf uitbetalen als salaris en wat ze zichzelf uitkeren als dividend. 

In het voorbeeld van Mo heeft hij een DGA salaris van € 80.000,-, in Box 1 ziet dat er als volgt uit (we doen even alsof Mo geen eigen woning heeft):

Bruto jaarinkomen: € 80.000,- 

Belasting Box 1: € 30.136,-

Bijdrage ZVW: € 3.810,-

Heffingskorting: € 0,- +

Arbeidskorting: € 2.925,- +

Netto: € 48.979,-

Oftewel een belastingdruk van 38.8% in Box 1

Met € 80.000,- aan bruto salaris kan Mo dus ook nog een dividenduitkering doen van € 100.000,-, samen € 180.000,-. 

Wat gebeurt er als Mo zijn DGA salaris verlaagt naar € 56.000,- en daardoor een dividenduitkering gaat doen van € 124.000,- (ook samen € 180.000,-)?

Bruto jaarinkomen: € 56.000,-

Belasting Box 1: € 20.703,-

Bijdrage ZVW: € 2.979,-

Heffingskorting: € 1.295,- +

Arbeidskorting: € 4.488,- +

Netto: € 38.101,-

Oftewel een belastingdruk van 32% in Box 1 (verder te verlagen met bijvoorbeeld pensioenbeleggen).

Als Mo in Box 2 de resterende € 124.000,- naar privé haalt, ziet dat er als volgt uit:

Let op! Een dividenduitkering heeft vanaf 2025 ook invloed op de hoogte van je algemene heffingskorting. Ook heeft het (nu al) invloed op de hoogte van toeslagen zoals kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget… Als Mo echt goed wil plannen (wat ook wel belangrijk is om te doen met zijn salaris en dividend), en ook onderdelen zoals pensioenbeleggen, toeslagen en heffingen wil optimaliseren, dan moet hij eens met ons in gesprek 😉 

Wil jij hier ook eens over sparren? Plan dan zeker een kennismaking met ons!

Geld uit BV halen: Lenen van de BV

Veel gehoord en kan zeker interessant zijn, geld van je eigen BV lenen! Echter zijn er een aantal dingen om echt goed rekening mee te houden… Misschien wel het belangrijkste: het is een lening dus deze moet ook terug worden betaald. Klinkt logisch, maar toch wordt dit in de praktijk vaak vergeten of niet goed over nagedacht.

Er zijn eigenlijk twee hoofdredenen waarom het interessant kan zijn om geld te lenen van je eigen BV. 

  1. Je mag zelf het rentepercentage bepalen. Echter het moet wel marktconform zijn, in de praktijk ligt de rente vaak wel iets lager dan de rente van een lening bij de bank. Zo bespaar je op termijn flink wat kosten.
  2. Je betaalt rente aan je eigen BV in plaats van aan een bank.

DGA Lening

Een lening verstrekt door de BV aan de DGA wordt ook wel een DGA lening genoemd. Voor de lening moet altijd een zakelijke overeenkomst worden opgesteld waarin verschillende voorwaarden staan, zoals bijvoorbeeld:

  • Rente percentage
  • In welke termijn wordt afgelost
  • Een aflossingsschema
  • Welk bedrag wordt uitgeleend

Het is belangrijk om op een nette manier te lenen van je BV volgens marktconforme afspraken (marktconforme rente). Als je dit niet doet kan de Belastingdienst je lening beschouwen als ‘onzakelijk’. Je lening wordt dan gezien als inkomsten en je weet inmiddels de bijbehorende belastingpercentages daarbij… Dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Wet excessief lenen

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen in werking getreden. Deze wet maakt het voor DGA’s onmogelijk om overmatig te lenen van hun eigen BV (eigen woning lening uitgezonderd). Sinds 2024 geldt een drempelbedrag van € 500.000,- (in 2023 nog € 700.000,-) wat je mag lenen van je B.V. Het drempelbedrag is voor fiscaal partners samen. Leen je meer dan het drempelbedrag? Dan wordt het meerdere gezien als Box 2 inkomen.

Voor een woning

Je BV kan ook een lening verstrekken voor het aanschaffen, verbouwen of onderhouden van een eigen woning. De rente die je betaalt voor deze hypotheek, kan gebruikt worden als hypotheekrenteaftrek in Box 1. Er zijn een paar regels waar de lening voor een woning aan moet voldoen:

  • De hypotheekrenteaftrek mag alleen gebruikt worden als de looptijd van de lening 30 jaar is en er volgens een duidelijk schema afgelost wordt. 
  • De rente die in je BV binnenkomt wordt gezien als winst en wordt daarom weer meegenomen als inkomsten in de VPB aangifte.

Een lening vanuit de BV voor een woning mag hoger zijn dan de drempel van € 500.000,-. Wat ook interessant is, je mag vanuit de BV dus ook een lening verstrekken voor een woning aan iemand anders.

Conclusie

Geld uit je BV halen kan dus via salaris, dividend of lenen. Elk met eigen fiscale en juridische gevolgen.

Salaris kan een hoge belastingdruk opleveren door het progressieve tarief in de inkomstenbelasting.

Dividenduitkering kan fiscaal voordeliger zijn door lagere belastingtarieven, maar vereist uitkeerbare reserves en beïnvloedt mogelijk heffingskortingen.

Lenen van de BV biedt liquiditeitsvoordelen, maar brengt risico’s zoals renteverplichtingen en terugbetalingen met zich mee en wordt streng gecontroleerd door de Belastingdienst.

Het is essentieel om bij deze keuzes de specifieke financiële situatie en doelen van de DGA en de BV in overweging te nemen. Ga vooral in gesprek met een expert wat de juiste keuze is voor jou, er komen vaak zoveel elementen bij kijken dat het niet meer te doen is om zelf de juiste route door te rekenen!.

Wij gaan in ieder geval graag in gesprek met je!

Boek hier je vrijblijvende kennismaking!

Scroll naar boven