€ 1,- Extra inkomen. Hoeveel gaat daar eigenlijk vanaf??

(Het is eigenlijk SCHANDALIG!!)

Je hebt je jaarlijkse evaluatiegesprek met je werkgever en je hebt het super gedaan het afgelopen jaar. Je baas is zo blij met je, dat je een loonsverhoging van maar liefst € 250,- per maand krijgt. Maar wat betekent dat nou, wat houd je daar nou netto van over?

Ik leg het je uit in dit artikel…

Het Nederlandse belastingstelsel is complex en verwarrend.
In dit artikel gaan we onderzoeken hoe het verdienen van een extra euro 💶 invloed heeft op de belasting die je betaalt in Nederland.

Nederland heeft een progressief belastingstelsel.
Dit betekent dat als je inkomen stijgt, je in een hoger belastingtarief terecht kunt komen.

In Nederland zijn er 2️⃣ belastingschijven voor de inkomstenbelasting.
Voor het jaar 2023 zijn deze als volgt:
1️⃣Eerste schijf: 36,93% voor inkomen tot en met € 73.032
2️⃣Tweede schijf: 49,50% voor inkomen boven € 73.032

Nu gaan we kijken hoe een extra euro je belasting beïnvloedt in beide schijven. In de eerste schijf betaal je 36,93% belasting over elke extra euro die je verdient. Dus als je een extra euro verdient, betaal je daar € 0,369 aan belasting over. Na belastingen, houd je € 0,631 over van die extra euro.

In de tweede schijf betaal je 49,50% belasting over elke extra euro die je verdient. Dus als je een extra euro verdient, betaal je daar € 0,495 aan belasting over. Na belastingen, houd je € 0,505 over van die extra euro.

Dit is een vereenvoudigde weergave, want er zijn ook nog heffingskortingen die je belastingdruk kunnen verminderen. Heffingskortingen zijn kortingen die je kunt aftrekken van de belasting die je moet betalen. Er zijn verschillende soorten heffingskortingen in Nederland, waaronder de algemene heffingskorting, de arbeidskorting, de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de ouderenkorting. Het exacte bedrag van de heffingskortingen hangt af van je persoonlijke situatie en je inkomen.

De heffingskortingen in Nederland zijn inkomensafhankelijk. Dat betekent dat hoe hoger je inkomen is, hoe lager de heffingskortingen worden. Dus als je een extra euro verdient, kan dit betekenen dat je heffingskortingen lager worden.

Ik geef je 2 voorbeelden (en ik houd alleen rekening met de algemene heffingskorting en arbeidskorting, omdat iedereen daar recht op heeft)…

Voorbeeld 1: Jan verdient € 40K per jaar en hij krijgt € 250 opslag per maand. Dat is in totaal dus € 3.000 extra inkomen. Doordat hij € 3000 extra verdient, nemen zijn algemene heffingskorting en arbeidskorting af. Ook moet hij 36,93% belasting over elke extra euro betalen. Uiteindelijk houdt hij netto € 1.503 over. Iets meer dan de helft😳
Voorbeeld 2: Piet verdient € 75K per jaar en hij krijgt € 250 opslag per maand. Dat is in totaal dus € 3.000 extra inkomen. Doordat hij € 3000 extra verdient, nemen zijn algemene heffingskorting en arbeidskorting af. Ook moet hij 49,50% belasting over elke extra euro betalen. Uiteindelijk houdt hij netto € 1.306 over. Er gaat dus 56,5% belasting af. 🤯

En dit kan nog ongunstiger uitvallen als we rekening houden met andere heffingskortingen, mochten die van toepassing zijn.

Conclusie:
Als je een extra euro’tje verdient, zul je al snel 50% tot 60% in moeten leveren aan Mark, Hugo en consorten… Leuker kunnen we het niet maken🫣

Mijn mening:
Het huidige belastingsysteem ontmoedigt extra werken. Zoals je in de voorbeelden ziet, brengen Jan en Piet meer dan de helft van hun loonsverhoging naar de belastingen. En de werkgever heeft ook nog eens flinke werkgeverslasten die hij afdraagt!
Het is mijns inziens noodzakelijk om deze structuren te herzien om arbeid te stimuleren. Hoewel progressieve belastingen tot doel hebben de inkomensongelijkheid te verminderen, moeten we ervoor zorgen dat ze niet het tegenovergestelde effect hebben door hard werken te ontmoedigen.

Vraag:
Wat vind jij hier nu van?

Geef je mening onder mijn Linkedin post! 

 

Ga met mij in gesprek via:

Of plan direct een zoommeeting in mijn agenda!

Scroll naar boven