ETF-beleggen of Indexbeleggen?! Alles wat je moet weten

In de wereld van beleggen zet zich een trend door die zowel beginnende als ervaren beleggers aantrekt: beleggen in indexfondsen en ETF’s.

Deze manier van beleggen staat bekend om: eenvoud, kostenefficiëntie en het vermogen om een brede diversificatie te bieden. Dat klinkt al heel interessant, toch? 

In plaats van te proberen ‘de beste aandelen’ uit te kiezen, volgen zowel indexfondsen als ETF’s simpelweg de markt. Dit betekent dat ze beleggen in een breed scala aan beursgenoteerde bedrijven die samen een specifieke index vormen. Over een lange termijn heeft deze strategie van ‘de markt volgen’ bewezen een succesvolle aanpak te zijn, mede dankzij de lage kosten die eraan verbonden zijn.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie waarbij beleggers investeren in een portefeuille die een specifieke index nabootst. Een hele mond vol, maar daar komt het wel op neer.

Een marktindex die gevolgd wordt kan heel breed zijn (zoals de S&P 500) of meer gespecialiseerd, zoals de MSCI World Index (een index voor technologiebedrijven of duurzame energie).

Het doel van indexbeleggen is niet om de markt te verslaan, maar om hetzelfde rendement te behalen als de onderliggende index. Dit wordt gedaan door te beleggen in alle of een representatieve selectie van de aandelen die deel uitmaken van de index.

Index S&P 500 – Grafiek data van 1990 – 2024

Inhoudsopgave

ETF staat voor Exchange-Traded Fund, wat inhoudt dat het fondsen zijn die op beurzen worden verhandeld, net als aandelen. Een ETF volgt doorgaans ook een specifieke index, maar er zijn ook ETF’s die beleggen in een verzameling van activa die niet direct een bekende index volgen, zoals grondstoffen, vastgoed of een specifieke sector. De belangrijkste aantrekkingskracht van ETF’s ligt in hun flexibiliteit; ze kunnen de hele handelsdag door gekocht en verkocht worden tegen prijzen die door de markt worden bepaald.

Verschillen tussen indexfondsen en ETF’s

ETF’s en indexfondsen lijken erg veel op elkaar. Beide zorgen ervoor dat je op een makkelijke manier kunt ‘spreiden’, aangezien je automatisch in een mandje aandelen belegt. Ook volgen ze beiden de markt en weten ze de kosten voor de belegger laag te houden. Toch zijn er een paar duidelijke verschillen:

 • Verhandelbaar: Een van de meest significante verschillen is dat ETF’s continu verhandeld kunnen worden gedurende de beursuren, terwijl indexfondsen maar 1x per dag worden verhandeld (dagelijkse aankoopkoers).
 • Fractionele stukken aankopen: Bij een indexfonds kun je fractionele aandelen kopen. Stel, de koers van een indexfonds is €100. Als je €250 investeert, dan koop je 2,5 aandelen. Bij een ETF werkt dit anders. Als de koers per ETF €100 is en je investeert €250, dan kun je 2 ETF’s kopen en blijft er €50 ongebruikt. Dit kan onhandig zijn voor wie regelmatig een vast bedrag wil investeren.
 • Beschikbaarheid: ETF’s bieden over het algemeen meer flexibiliteit en toegankelijkheid, vooral voor beleggers die gewend zijn aan het verhandelen van aandelen. Indexfondsen zijn vaak iets meer gesloten (beheerd door fondshuizen of financiële instellingen met mogelijk beperkingen op minimale inleg en handelsmomenten).

Belangrijkste voor- en nadelen van beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn populair vanwege hun lage kosten, eenvoud in beheer en belastingefficiëntie. Doordat ze passief beheerd worden, genereren ze minder transactiekosten en zijn ze vaak transparanter dan actief beheerde fondsen. Verder zijn indexfondsen ideaal voor beleggers die een ‘set-and-forget’ benadering prefereren, waarbij ze niet dagelijks de markt hoeven te volgen. Voor sommige beleggers super saai en voor andere juist de perfecte strategie. Wij houden juist van die eenvoud, zeker omdat het een prima rendement oplevert. Een nadeel van indexfondsen is dat ze minder flexibel zijn in verhandeling; ze kunnen alleen aan het einde van de handelsdag gekocht of verkocht worden. Daarnaast heb je als beleggers weinig tot geen controle over de samenstelling van de portefeuille.

Belangrijkste voor- en nadelen van beleggen in ETF’s

ETF’s blinken uit in flexibiliteit in handel en zijn over het algemeen zeer transparant met betrekking tot hun holdings. Ook kan het een belangrijk voordeel zijn dat ze gedurende de gehele dag verhandelbaar zijn.Een belangrijk nadeel van sommige ETF’s is het zogenaamde dividendlek, waarbij een deel van het rendement verloren gaat door de belastingstructuur van het land waar de ETF is gevestigd. Dit kan vooral een probleem zijn bij internationale ETF’s.Zoals je kunt zien is het heel anders dan pensioenbeleggen. Wanneer je daar alles over wilt weten klik dan hier. 

10 populaire ETF’s om in te beleggen

 • SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): Volgt de S&P 500 Index, die bestaat uit 500 grote bedrijven in de VS.
 • iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG): Biedt blootstelling aan een breed scala aan opkomende markten.
 • Vanguard Total Stock Market ETF (VTI): Biedt blootstelling aan de gehele Amerikaanse aandelenmarkt, inclusief kleine-, midden-, en grote kapitalisaties.
 • Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA): Volgt aandelenprestaties van ontwikkelde markten buiten de VS en Canada.
 • iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG): Biedt brede blootstelling aan Amerikaanse investeringsgrade obligaties.
 • Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO): Volgt indices van opkomende markten.
 • iShares MSCI EAFE ETF (EFA): Bevat aandelen van bedrijven uit ontwikkelde landen buiten de VS en Canada.
 • iShares Russell 2000 ETF (IWM): Volgt de Russell 2000 index van kleinere beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven.
 • Vanguard Real Estate ETF (VNQ): Investeert in aandelen van vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s) en andere vastgoedbedrijven.
 • Invesco QQQ Trust (QQQ): Volgt de NASDAQ-100 Index, die de 100 grootste niet-financiële bedrijven omvat die aan de NASDAQ zijn genoteerd.

10 populaire indexfondsen om in te beleggen

 • Vanguard 500 Index Fund (VFIAX): Volgt de S&P 500 en is bekend om zijn lage kosten en solide track record.
 • Fidelity ZERO Total Market Index Fund (FZROX): Heeft geen beheerkosten en volgt de Amerikaanse aandelenmarkt.
 • Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX): Biedt blootstelling aan de gehele Amerikaanse aandelenmarkt.
 • Vanguard Total Bond Market Index Fund (VBTLX): Biedt brede blootstelling aan Amerikaanse obligaties.
 • Vanguard Total International Stock Index Fund (VTIAX): Biedt brede internationale blootstelling, inclusief zowel ontwikkelde als opkomende markten.
 • Vanguard Balanced Index Fund (VBIAX): Combineert Amerikaanse aandelen en obligaties voor een gebalanceerde portefeuille.
 • Vanguard Growth Index Fund (VIGAX): Richt zich op grote Amerikaanse groeibedrijven.
 • Fidelity 500 Index Fund (FXAIX): Een ander laaggeprijsd fonds dat de S&P 500 volgt.
 • T. Rowe Price Equity Index 500 Fund (PREIX): Volgt ook de S&P 500, bekend om stabiel beheer.
 • Northern Trust S&P 500 Index Fund (NOSIX): Biedt een goedkope manier om de S&P 500 te volgen.

Wat zijn de kosten van ETF’s & Indexfondsen?

De kosten van ETF’s en indexfondsen worden doorgaans weergegeven als de “total expense ratio” (TER) of “beheerkosten”. Deze kosten zijn over het algemeen laag, vaak variërend van ongeveer 0.03% tot 0.50% van het belegde vermogen per jaar. Over het algemeen staan beiden bekend om hun kostenefficiëntie in vergelijking met actief beheerde fondsen.Hieronder een detailoverzicht van de kosten:

ETF’s:

 • Transactiekosten: ETF’s worden verhandeld zoals aandelen op de beurs, wat betekent dat er bij elke transactie (koop of verkoop) makelaarskosten of commissies kunnen gelden. Deze kosten variëren afhankelijk van de broker maar zijn veelal lager door de opkomst van commissievrije handelsplatformen.
 • Beheerkosten (TER): ETF’s hebben over het algemeen lage beheerkosten, vaak variërend van 0.03% tot ongeveer 0.30%. Deze kosten zijn inbegrepen in de prijs van de ETF en worden dagelijks verrekend.
 • Spreidingskosten (bid-ask spread): Dit zijn de kosten die ontstaan door het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van de ETF. Deze kosten worden niet direct gefactureerd, maar ze beïnvloeden wel de effectieve transactieprijs.

Indexfondsen:

Aankoopkosten: Sommige indexfondsen kunnen instapkosten hebben bij de aankoop, hoewel veel fondsen deze kosten verlagen of elimineren om competitief te blijven.
Beheerkosten (TER): Net als bij ETF’s, hebben indexfondsen beheerkosten, die meestal iets hoger liggen dan bij ETF’s, variërend van ongeveer 0.05% tot 0.50% per jaar. Deze zijn vaak nog steeds aanzienlijk lager dan die van actief beheerde fondsen.
Geen transactiekosten: In tegenstelling tot ETF’s worden indexfondsen niet op de beurs verhandeld, dus er zijn geen makelaarskosten per transactie. De aankoop en verkoop gebeuren direct met het fondsbedrijf tegen de netto vermogenswaarde (NAV) die eenmaal per dag wordt berekend.

Wil je weten hoe je het beste je rendement berekent? Lees dan zeker dit artikel!

Conclusie

Zoals je ziet zijn indexfondsen wat minder spannend dan ETF’s. Je kunt ze niet dagelijks verhandelen en zijn heel straight forward. Maar juist doordat ze zo saai zijn, vinden wij ze super interessant (en daar zijn veel gemiddelde beleggers het mee eens)!Onze voorkeur gaat dus duidelijk uit naar Indexfondsen. Zoals jullie weten zijn we fan van de Dollar Cost Avarage (DCA) investeringsstrategie, waarbij we op regelmatige tijdstippen investeren, ongeacht de staat van de markt. Je stelt het allemaal eenmalig automatisch in, hoeft er niet meer naar te kijken en het rendement is fantastisch op de lange termijn. Dit helpt ons om op een effectieve manier vermogen op te bouwen en 95% van de vermogensbeheerders te verslaan (op de lange termijn ;-)). Wil je weten in welke indexfondsen we zelf investeren, stuur me een dm op Linkedin. Spreken we daar verder.Liever face to face om te kijken of we je kunnen helpen met het realiseren van jouw financiële doelen? Plan hier (of hieronder) een vrijblijvende kennismaking in.

Veelgestelde vragen

ETF’s (Exchange-Traded Funds) en indexbeleggen worden over het algemeen beschouwd als veilige beleggingsopties, vooral in vergelijking met sommige meer speculatieve investeringen. Echter, zoals bij alle vormen van beleggen, komen ze met hun eigen risico’s.

Enkele prominente aanbieders van ETF’s en indexfondsen zijn Vanguard, BlackRock’s iShares, State Street Global Advisors met hun SPDR ETF’s en Fidelity Investments. Deze firma’s bieden een breed scala aan producten die diverse marktindices volgen.

Je kunt indexfondsen en ETF’s vergelijken op platforms zoals Morningstar, Yahoo Finance en Bloomberg.

Boek hier je vrijblijvende kennismaking

Scroll naar boven