Eenmanszaak of BV?

Moet ik niet switchen??

Ondernemers vragen zich steeds vaker af of ze nog wel in de juiste rechtsvorm aan het ondernemen zijn.

Per 2023 is er natuurlijk veel veranderd voor BV’s, eenmanszaken en particulieren.

  • Belastingtarieven omhoog
  • Lonen omhoog
  • Ondernemersaftrek omlaag
  • IB tarieven omlaag
  • Heffingskortingen en toeslagen aangepast.

Een klein voorbeeld (en dat is er maar 1 van de velen)…

Voor BV’s is het vennootschapsbelastingtarief verhoogd en de drempel van het lage tarief verlaagd. Dit kan je als DGA zomaar ruim €29K extra kosten
Van de ene op de andere dag, want in het belastingplan 2021 stond iets heel anders!

Tja, het geld van de coronasteun zal toch ergens moeten worden teruggehaald. Dan maar bij degenen die van NL maken wat het vandaag is en die al (heel) veel belasting betalen…

Maar goed, dat is een andere discussie, haha… Dus terug naar de moraal van het verhaal…

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer in de juiste rechtsvorm zit. Misschien moet je wel je eenmanszaak omzetten in een BV, of misschien moet je vanuit je BV juist wel terugkeren naar een eenmanszaak.

We beginnen heel basic om het geheugen weer even op te frissen..

Ik zet even de voor- en nadelen van een eenmanszaak en een BV op een rijtje!

Eenmanszaak:

Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij er één eigenaar is die persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf.

Voordelen van een eenmanszaak:

Eenvoudig op te zetten: Een eenmanszaak is relatief eenvoudig op te zetten en vereist weinig administratieve rompslomp. Er zijn geen speciale statuten of contracten nodig om een eenmanszaak te starten.

Flexibiliteit: Als eigenaar van een eenmanszaak heb je veel vrijheid om je bedrijf naar eigen inzicht te runnen. Je hoeft bijvoorbeeld geen rekening te houden met andere aandeelhouders en kunt snel beslissingen nemen.

Belastingvoordelen: Eenmanszaken profiteren van een aantal belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Dit kan de belastingdruk aanzienlijk verminderen.

Lage oprichtings- en onderhoudskosten: Omdat er weinig administratieve rompslomp en juridische procedures bij een eenmanszaak komen kijken, zijn de oprichtings- en onderhoudskosten relatief laag.

Nadelen van een eenmanszaak

Persoonlijke aansprakelijkheid: Omdat een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.

Alle winst van je onderneming wordt belast in jouw inkomstenbelasting. (bij een BV kan een liquiditeitsvoordeel worden behaald)

Als je je bedrijf wilt verkopen, moet er worden afgerekend (dat is bij een BV anders)

BV:

Een BV (Besloten Vennootschap) is een rechtsvorm waarbij het bedrijf een eigen rechtspersoonlijkheid heeft en de eigenaren niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf.

Voordelen van een BV:

Beperkte aansprakelijkheid: Dit betekent dat de eigenaren van het bedrijf niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf (tenzij er sprake is van fraude of wanbeleid). Dit kan een geruststellend gevoel zijn voor ondernemers die met risico’s te maken hebben.

Continuïteit: Een BV heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en kan daarom blijven bestaan, zelfs als de eigenaren het bedrijf verlaten (dus ook na overlijden van de eigenaar).

Financiering: Het is gemakkelijker om financiering te krijgen voor een BV dan voor een eenmanszaak, omdat het bedrijf een eigen rechtspersoonlijkheid heeft en de schuldeisers niet bij de eigenaren kunnen aankloppen.

Fiscale voordelen: De belastingtarieven voor een BV kunnen lager zijn dan die voor een eenmanszaak. Er zijn in de BV fiscale voordelen zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende belastingregelingen, zoals de deelnemingsvrijstelling en de innovatiebox.

Verkoop van een BV: Met de juiste BV constructie, kun je je bedrijf belastingvrij verkopen.

Nadelen van een BV:
Meer administratie = hogere kosten
Bij lagere winsten betaal je bij een BV te veel belasting.

Als je overweegt om een bedrijf op te zetten of je huidige bedrijf om te zetten, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke bedrijfsvorm het beste bij je past.

Wanneer eenmanszaak? Wanneer BV?

100K? 150K of toch twee ton winst?

Als je op internet zoekt naar het zogenaamde omslagpunt tussen een eenmanszaak en een BV, kom je heel wat verschillende bedragen en berekeningen tegen.

Met het omslagpunt wordt bedoeld dat het tot een bepaalde winst fiscaal het interessants is om als eenmanszaak te ondernemen en boven die winst om als BV te ondernemen.

Je komt op internet meestal winsten tegen die ergens tussen de 100K en 200K liggen, maar wat is het exacte bedrag nou precies, want dat is nog een flinke range?

Nou, ik kom maar meteen met de spoiler alert: er is geen specifiek omslagpunt! Het is voor iedereen verschillend (afhankelijk van je persoonlijke situatie).

De fiscale keuze is natuurlijk niet zaligmakend voor de keuze tussen een eenmanszaak en BV. Er zijn ook andere aspecten die een rol spelen, zoals de aansprakelijkheid, investeringen, verkoop, etc. etc.

Als je op dit moment een eenmanszaak hebt, en je hebt een keer 1 jaartje lekker gedraaid, dan is er (fiscaal) nog geen reden om over te stappen naar een BV. Je moet zicht hebben op structurele ‘hoge winsten’

In de hieronder gegeven voorbeelden gebruik ik de tarieven die per 2023 gelden en ik ga uit van het volgende winstbegrip, namelijk omzet -/- kosten.

Bij een BV krijgen we namelijk ook te maken met het loon voor de DGA (die werkt voor de BV). We houden daar in het artikel uiteraard rekening mee, maar als we over winst praten, gaan we uit van de omzet -/- kosten (en bij de BV dus voordat het DGA-salaris eraf is).

3 voorbeelden

Voorbeeld 1: 100K winst

Stel de winst van de eenmanszaak is 100k. Een verdedigbaar DGA-loon is 51k (dat is het minimale DGA loon).
Het DGA-loon van 51k is met inkomstenbelasting belast. En bij de BV gaan we er van uit dat de overige winst gelijk als dividend wordt uitgekeerd.

Voorbeeld 2: 150K winst

Stel de winst van de eenmanszaak is 150k. Een verdedigbaar DGA-loon is 60k.

Voorbeeld 3: 200K winst

Stel de winst van de eenmanszaak is 200k. Een verdedigbaar DGA-loon is 70k.

Zoals je in de 3 voorbeelden kunt zien, is het in alle gevallen voordeliger om als BV te ondernemen, dus we kunnen het kort houden.

De BV is vanaf 100K altijd interessanter!! (of toch niet?!?)

Hmm, helaas is het niet zo simpel. Ik moet er een aantal kanttekeningen bij maken. Dat is ook de reden dat het maatwerk is en dat jouw situatie anders is dan die van jouw buurman.

Hoogte DGA loon

Allereerst is het DGA-loon heel belangrijk in de vergelijking.
Het DGA loon is vrij complex, maar het komt er in grote lijnen op neer dat het minimaal 51K per jaar moet zijn of net zo hoog als je bestverdienende medewerker. Dus als een medewerker 100K verdient, dan moet de DGA ook 100K verdienen.

Als ik in de 3 voorbeelden een DGA salaris van 100K zou meenemen, dan zou in alle 3 de gevallen een eenmanszaak voordeliger worden.

Hoogte dividend

Je kunt in de BV een liquiditeitsvoordeel behalen door het dividend niet direct uit te keren. Zelfs als je DGA-salaris 100K is, kan ik de berekening weer in het voordeel van de BV uit laten komen. Ik laat dan de netto winst (de winst vermindert met de vennootschapsbelasting) in de BV zitten. Dividend is belast met 26,9% en dat kun je heel lang uitstellen. Het scheelt dus nogal of je wel of geen dividend uitkeert.

Kosten BV

Een BV heeft meer administratieve lasten en heeft daarom hogere kosten van onderhoud (jaarrekeningen, loonadministratie, deponering KvK) dan een eenmanszaak. Meestal heb je een holdingconstructie (2 BV’s), dus ook dubbele kosten. Komt de berekening in het voordeel van de BV uit, reken je dan niet meteen rijk. Dat voordeeltje gaat naar je boekhouder om aan de administratieve lasten te voldoen.

Deze 3 voornoemde punten gelden voor iedereen. Je ziet al dat het omslagpunt verschuift door met de hoogte van het DGA-salaris te schuiven en door het dividend wel of niet uit te keren. Maar er zijn nog veel meer variabelen die het omslagpunt bepalen. Deze zijn heel persoonlijk, dus ik benoem ze, maar ga er verder niet te diep op in.

Maar elk punt kan een invloed hebben van enkele duizenden euro’s per jaar.

  • Premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;

  • Manieren van pensioenopbouw;

  • Auto van de zaak;

  • Heffingskortingen;

  • Toeslagen (met name kinderopvangtoeslag).

Samengevat

Zoals ik in de inleiding al aangaf, is er geen algemeen omslagpunt. Er is maar 1 manier om de vergelijking tussen eenmanszaak en BV goed te maken en dat is door álle financiële én persoonlijke variabelen mee te nemen.

Je moet in kaart brengen wat je (financiële en persoonlijke) doelen op korte en lange termijn zijn. Daarop moet een plan worden gemaakt. Als je lekker bezig bent als ondernemer, is het wel van belang dit echt een keer te doen. Het kan je namelijk tienduizenden en over de lange termijn misschien wel honderden duizenden euro’s schelen.

Wil jij er meer over weten, stuur me gerust een DM via Linkedin!

Scroll naar boven