Bitcoin Halving
In april 2024 is het zo ver, een moment waar in crypto landschap al lang naar wordt uitgekeken: de Bitcoin Halving. Ik hoorde laatst iemand in geuren en kleuren vertellen dat de helft van Bitcoin verdwijnt bij iedere halving en dat daardoor het aanbod minder en minder wordt… Een klein tipje van de sluier, dat is echt NIET wat de Bitcoin Halving inhoudt!
Hieronder lees je alles wat je moet weten
Inhoudsopgave
Wat is een Bitcoin Halving?
Bij elke Bitcoin Halving halveert de beloning voor de miners van Bitcoin. Simpel uitgelegd is een ‘miner’ iemand die zich bezighoudt met het genereren van Bitcoins. Software op hun computer verifieert verschillende transacties en bundelt deze in een block. Zodra een block compleet is, wordt dat block toegevoegd aan de keten (de blockchain).
Een miner ontvangt een beloning voor iedere transactie die hij/zij verifiëert. Een van de vooraf ingebouwde mechanismen van Bitcoin zorgt ervoor dat elke 210.000 blocks de beloning voor miners halveert. Dat is, gezien de snelheid waarmee wordt gemined, ongeveer iedere 4 jaar. Dit proces gaat zo door totdat het totaal aantal van 21 miljoen Bitcoins is gegenereerd door ‘het netwerk’.
Waarom is dit nu zo interessant? Het verlagen van de beloning voor miners zorgt er indirect voor dat de koers van de Bitcoin kan stijgen.
Wat gebeurde er bij de vorige Bitcoin Halvings?
De vorige Bitcoin Halving was in mei 2020 en zorgde daarna voor een ‘bullrun’ (een relatief lange periode waarin de prijzen stijgen). Op het moment van die Bitcoin Halving stond de koers van Bitcoin op ongeveer € 8.500,-. Ongeveer anderhalf jaar later (november 2021) werd die bullrun afgesloten met een koers van om en nabij de € 56.000,-. Uiteraard, Bitcoin kennende, met enorme schommelingen gedurende dat jaar.
De Bitcoin Halvings daarvoor waren in respectievelijk 2012 en 2016. Ook toen zag je een soortgelijk patroon. Telkens steeg de koers van Bitcoin enorm in de periode na de halving. Daarna zakte de prijs weer in. Wat interessant is om te zien, is dat de prijs uiteindelijk wel steeds hoger bleef dan voor de halving…
Wat gaat er met de koers van BTC gebeuren na deze Bitcoin Halving?
Tsja, als iemand dat 100% zeker wist… Er is absoluut geen garantie dat de koers zich zo zal ontwikkelen als 2012, 2016 en 2020. Kijkend naar de historische data (in hoeverre je dat zo al kan noemen bij iets relatief nieuws als crypto) verwachten analisten dat de koers eenzelfde patroon laat zien als vorige Bitcoin Halvings. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden:
- Het aanbod wordt lager, maar het is natuurlijk maar de vraag of de vraag naar Bitcoin zich zal blijven ontwikkelen zoals vorige keren. Wat als veel Bitcoin bezitters dit keer juist gaan verkopen omdat de prijs zal stijgen?
- De cryptomarkt is een stuk ‘volwassener’ geworden sinds 2020. Er zijn meer cryptovaluta beschikbaar naast Bitcoin om in te beleggen.
- Deze halving is de eerste keer dat grote beleggers en organisaties ‘meespelen’ in het ‘Bitcoin spel’, in 2012, 2016 en 2020 was absoluut geen sprake van bijvoorbeeld Bitcoin ETF’s.
Op zoek naar een wat stabielere methode om te investeren in Crypto? Klik hier!
Waarom eigenlijk die Bitcoin Halving?
Waarom is dit eigenlijk zo bedacht? Zoals wellicht bekend is Bitcoin bedacht door een mysterieus pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’, het is niet bekend wie dat precies is. Dat kan een enkel persoon zijn of een hele organisatie. Er is in ieder geval door Satoshi (zo mag ik hem noemen) nooit uitgelegd wat precies de reden is achter de Bitcoin Halvings.
Logischerwijs zou het een manier zijn om te zorgen dat de waarde van munten zou stijgen, gezien bij de lancering van Bitcoin er erg veel Bitcoins beschikbaar komen en naarmate de Bitcoin Halving plaatsvindt, er steeds minder en minder aanbod komt.
Dit, plus het maximum aantal Bitcoins (21 miljoen) zou ervoor zorgen dat de cryptomunt steeds meer en meer waard wordt. Best slim!
Waarom stoppen die miners met minen na de Bitcoin Halving?
Miners gaan logischerwijs kijken of het wel rendabel blijft na een Bitcoin Halving om Bitcoins te blijven ‘produceren’. De kosten voor elektriciteit en hardware die nodig is kunnen dermate hoog worden dat het niet langer rendabel is om te blijven minen.
Wanneer miners dan ook stoppen met het minen, zorgt dit voor een daling van het aantal munten dat wordt geproduceerd in het netwerk.
Ben jij al een tijd bezig met onder andere investeren in Bitcoin en Crypto en wil je eens je gehele situatie en doelen in kaart laten brengen door een gedegen financieel plan? Boek een vrijblijvende kennismaking bij ons!