
Bitcoin ETF
Het was ‘big news’! In januari 2024 maakte de (SEC) bekend goedkeuring te geven aan bitcoin ETF’s. Deze beslissing zorgde voor een behoorlijke shock in de financiële wereld. Voor veel beleggers is dit een teken dat cryptocurrencies, en met name Bitcoin, volwassen beginnen te worden. Maar wat zijn Bitcoin ETF’s precies, en waarom zou je overwegen om erin te investeren? Dat ga ik je uitleggen in dit artikel.
Wat is een ETF?
Een ETF, oftewel een Exchange-Traded Fund, is een beleggingsfonds dat net als aandelen op de beurs wordt verhandeld. ETF’s bevatten een mandje van verschillende effecten (zoals aandelen, obligaties of grondstoffen) en zijn ontworpen om een bepaalde index of sector te volgen. Hierdoor kun je als belegger gespreid investeren zonder individuele aandelen te kopen. Je probeert dus niet de markt te verslaan door actief te handelen, maar je volgt simpelweg een index. Daarom wordt het ook vaak een ‘tracker’ genoemd. Voor sommige mensen niet spannend genoeg en voor anderen de perfecte strategie.
We hebben een artikel geschreven over het verschil tussen Indexfondsen en ETF’s, waarin we er nog dieper op induiken. Als je daar meer over wilt lezen, klik dan hier.
Wat is een Bitcoin ETF?
Een Bitcoin ETF is speciaal ontworpen om de waarde van Bitcoin te volgen. Het fonds koopt Bitcoin en biedt beleggers de mogelijkheid om indirect in Bitcoin te investeren (zonder de Bitcoin zelf te hoeven kopen). Dit maakt het voor veel beleggers een stuk eenvoudiger om actief te worden in de crypto wereld.
Wat zijn de voordelen van een Bitcoin ETF?
- Toegankelijkheid: Je kunt als beleggers Bitcoin ETF’s kopen via traditionele beleggingsaccounts, zonder een crypto-wallet of speciale exchanges nodig te hebben. Hierdoor wordt het dus veel eenvoudiger gemaakt en worden meer investeerders bekend met de crypto wereld.
- Regulering en veiligheid: ETF’s worden vaak beheerd door gereguleerde financiële instellingen (wat een extra laag van veiligheid en vertrouwen biedt). Door deze veiligheid wordt de drempel verlaagd en stappen investeerders eerder in.
- Liquiditeit: Bitcoin ETF’s kunnen eenvoudig gekocht en verkocht worden op de beurs, waardoor ze een hoge mate van liquiditeit bieden. Een groot voordeel voor investeerders.
- Kostenstructuur: Vaak zijn de kosten van het beheren van een ETF lager dan die van het direct kopen en beveiligen van Bitcoin. Lage kosten is uiteraard meer interesse.
Wat zijn de nadelen van een Bitcoin ETF?
- Tracking Error: Een ETF kan soms niet volledig de prijs van Bitcoin volgen vanwege operationele kosten en andere factoren. Dit kan een nadeel zijn wanneer investeerders dit wel verwachten.
- Beperkte exposure: Je investeert niet direct in Bitcoin. Wat betekent dat je niet kunt profiteren van sommige voordelen van crypto (je kunt het bv niet als betaalmiddel gebruiken).
- Marktrisico: Net als bij elke andere investering, zijn er risico’s verbonden aan marktschommelingen en volatiliteit. Zeker in de crypto wereld is de volatiliteit een groot nadeel.
- Kosten: ETF’s brengen beheerskosten met zich mee (hoewel deze vaak lager zijn dan wanneer je direct Bitcoin koopt). Toch kan dit een nadeel zijn voor veel investeerders.
Top 5 Bitcoin ETF’s
ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO)
BITO is de eerste Bitcoin-gerelateerde ETF in de VS. BITO is de oudste crypto index en wordt als ETF actief beheerd. Deze ETF handelt in Bitcoin futures om de prestaties van de coin te volgen.
Purpose Bitcoin ETF (BTCC)
Dit is een fysiek ondersteunde ETF. Dat betekent dat het fonds daadwerkelijk Bitcoin koopt en opslaat. Beleggers die aandelen van BTCC kopen, hebben indirect eigendom van de Bitcoin die het fonds aanhoudt.

Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF)
Dit fonds belegt niet rechtstreeks in bitcoin. In plaats daarvan probeert het fonds te profiteren van prijsstijgingen van Bitcoin Futures-contracten voor één dag.
Global X Blockchain & Bitcoin Strategy ETF (BITS)
Dit fonds biedt niet alleen exposure aan Bitcoin futures, maar ook aan aandelen van bedrijven die actief zijn in de blockchain-industrie. Dit zorgt voor een bredere spreiding en kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die geloven in de bredere adoptie van blockchain technologie.

Fidelity Advantage Bitcoin ETF (FBTC)
Gemakkelijke optie voor wie in Bitcoin wil investeren voor de lange termijn. Dit fonds investeert namelijk rechtstreeks in bitcoin (en slaat deze veilig intern op binnen Fidelity).

Doe vooral goed onderzoek welke ETF het beste bij je past (zeker omdat Crypto in het algemeen een zeer volatile markt is. Wil je weten hoe ik zelf in Crypto investeer? Ik heb er een artikel over geschreven, deze vind je hier.
Waar kun je ze kopen?
Bitcoin ETF’s kunnen gekocht worden op de grote beurzen zoals de NYSE, Nasdaq, en Toronto Stock Exchange. Om te investeren in een Bitcoin ETF heb je een beleggingsaccount nodig bij een broker die toegang biedt tot deze beurzen. Enkele populaire brokers waar je Bitcoin ETF’s kunt kopen zijn:
- Robinhood: Biedt een gebruiksvriendelijke interface en rekent geen commissie op ETF-transacties.
- TD Ameritrade: Een gevestigde broker met een breed scala aan investeringsopties, inclusief Bitcoin ETF’s.
- E*TRADE: Bekend om zijn krachtige handelsplatform en uitgebreide onderzoeksopties.
- Schwab: Biedt een breed scala aan ETF’s en lage kosten.
- Fidelity: Biedt toegang tot een groot aantal ETF’s en staat bekend om zijn klantgerichte benadering.
In Nederland is dit ook mogelijk bij DeGiro.
Conclusie
Zoals jullie weten beleg ik zelf actief in de crypto markt sinds 2015/2016. Uiteraard is het een zeer volatiele markt met de welbekende risico’s. Daarom is het uitermate belangrijk dat je zo’n avontuur aangaat met een klein percentage van je totale investeringsportefeuille.
De goedkeuring van Bitcoin ETF’s geeft wel aan dat de adoptie van Bitcoin in het algemeen groter wordt. Hoe het in de toekomst gaat met bitcoin? Dat kan ik je helaas niet vertellen. Hoe dan ook, ik vind het een fascinerende markt om te volgen.
P.s. als je serieus gaat overwegen om in Crypto te investeren, hebben we nog een leuk investeringsfonds voor je. Als je daar meer over wil weten, stuur me even een bericht op Linkedin.
Ook als je eens wil sparren over je financiële situatie, kun je altijd vrijblijvend een kennismaking inplannen.