Beleggen in Goud
Er zijn enorm veel opties om te investeren en beleggen in goud. Je kunt rechtstreeks beleggen in fysiek goud, er zijn goud ETF’s, goudmijnaandelen, hefboomproducten en noem maar op. De keuze is dus reuze maar maakt het wellicht gelijk wat onoverzichtelijk…
Alles wat je moet weten over beleggen in goud vind je hier in deze gids!
Goud is van nature schaars en ooit hebben we met zijn allen afgesproken dat dit glimmende goedje een waarde vertegenwoordigt. Het interessante is natuurlijk dat er een beperkte hoeveelheid goud beschikbaar is en dat die ook niet jaarlijks enorm groeit.
Het is daarom vaak een verstandige investering om te overwegen in tijden van onrust, hoge inflatie, hoge schulden en wereldwijde crises. In periodes zoals de Covid crisis of de oorlog in Oekraïne schoot de prijs van goud naar recordhoogtes.
Ook wordt het vanwege de schaarste vaak ingezet als een stukje vermogensbescherming.
Inhoudsopgave
Waarom zou je in goud beleggen?
Hierboven heb ik kort samengevat waarom goud interessant kan zijn, laten we eens dieper induiken op de meest gekozen redenen waarom mensen in goud gaan beleggen.
Bescherming tegen inflatie
Wist je dat 100 euro van 60 jaar geleden nu nog maar 14 euro waard is? Inflatie is van alle tijden maar zorgt er in principe voor dat je vermogen en je koopkracht steeds minder wordt.
Je koopkracht is niets anders dan wat je precies kunt kopen voor bijvoorbeeld 100 euro. Dit is nu in 2024 niet hetzelfde als wat je in 2034 zal kunnen kopen voor 100 euro.
Goud is (als je naar het verleden kijkt) een erg interessante manier om koopkracht te beschermen en dus inflatie tegen te gaan. Dit komt vooral door de schaarste van goud, het kan niet zoals fiat valuta worden bij gedrukt waardoor de hoeveelheid toeneemt. Zelfs als de inflatie toeneemt, blijft de waarde van goud dus redelijk stabiel. Sterker nog, historisch gezien hebben in periodes van hoge inflatie de goudprijzen vaak een stijging laten zien.
Onderstaand zie je dit terug in een grafiek, de lichtblauwe lijn is de inflatie (percentages zie je rechts naast de grafiek), de donkerblauwe lijn is de goudprijs (prijs in USD links naast de grafiek)
Beleggen in goud als vermogensbescherming
Waarom goud ook erg stabiel is, is het feit dat de waarde van goud niet afhankelijk is van een ‘tegenprestatie’ van een andere partij, zoals met aandelen bijvoorbeeld wel het geval is. Bij aandelen ben je in het rendement (onder andere) afhankelijk van hoe goed het bedrijf presteert, of wat er gebeurt in de markt van een bedrijf.
Goud daarentegen is waardevol omdat het schaars is en er jaarlijks maar kleine hoeveelheden bijkomen door mijnbouw. Deze hoeveelheden hebben amper invloed op de totale markt. Dit gezegd hebbende, natuurlijk is goud ook niet risicovrij (daarover meer bij de nadelen van beleggen in goud)!
De eigenschappen van goud maken het een mooie manier om een vermogen te beschermen. Omdat het wereldwijd is geaccepteerd als waardevol en het dus erg goed beschermt tegen inflatie zorgt het ervoor dat de investering in goud waardevast is.
Historisch gezien bestaat er dus een grote kans dat je voor 1 gram goud over 50 jaar precies hetzelfde kan kopen als nu voor 1 gram goud!
Diversificatie van een portefeuille
Bij Financial Life Plan houden we van risicospreiding, het is heel onverstandig om je vermogen in 1 asset class te investeren. Hoe meer interessante investeringen je doet met je vermogen, hoe waarschijnlijker het is dat het over een langere periode daadwerkelijk winstgevend gaat zijn.
De meeste beleggingsportefeuilles bestaan uit aandelen en obligaties. Uiteraard hangt daar een stukje risico aan vast. Goud kan in die zin een goede bescherming zijn binnen een gediversifieerde beleggingsportefeuille. .
Hoeveel rendement heeft goud per jaar?
Een andere goede reden om in goud te gaan beleggen is natuurlijk het rendement. De afgelopen 10 à 15 jaar toont de prijs van goud een mooie groei, echter zoals je weet zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst..
Rendementen van investeringen eens door rekenen? Klik hier!
Wanneer je echt kijkt naar de historische data, heeft goud sinds 1971 een jaarlijks gemiddeld rendement van 8% per jaar opgeleverd.
Hoe wordt de prijs van goud beïnvloed?
Ok, allemaal leuk en aardig die mooie grafieken met stijgende lijnen, maar hoe komt die prijs nou precies tot stand?
Je hebt het hierboven al eerder gelezen, onzekerheid in de wereld (hoge inflatie, politieke onzekerheid, crisis) zorgt voor een run op goud en dus een hogere vraagprijs. De waarde van goud neemt dus vaak toe in tijden van hoge volatiliteit op de wereldwijde markt.
Hier tegenover staat dus ook weer dat wanneer de economie het goed doet, er banengroei is, er groei van het BBP is en een hoge werkgelegenheid dat dan juist de goudkoers vaak daalt.
Daarnaast is het interessant om te kijken naar de indirecte relatie tussen de dollar en de goudkoers. Tot 1971 was de dollar gekoppeld aan goud, de zogenaamde ‘goudstandaard’. De dollar was daarin om te wisselen naar een vastgestelde hoeveelheid geld.
Tegenwoordig is dat dus niet meer zo, maar we zien wel dat valutaschommelingen een hele sterke invloed hebben op de goudprijs. En dan vooral schommelingen van de dollar. Wanneer de waarde van de dollar daalt, stijgen vaak de goudprijzen. Wanneer de waarde van de dollar stijgt, dalen de goudprijzen.
Ook dit heeft puur weer te maken met het zoeken van een ‘veilige haven’.
Als laatste is het nog interessant om te kijken naar de invloed van rente op de goudprijs. Wanneer de rente stijgt wordt het duurder om geld te lenen. Over het algemeen kiezen mensen dan eerder voor investeringen waar ze meer rente op kunnen verdienen dan goud.
Vaak is het verhogen van de rente een manier van centrale banken om inflatie onder controle te houden. Een lagere inflatie betekent (zoals je al wist) minder behoefte aan goud.
Op welke manieren kun je beleggen in goud?
Goudmijnaandelen
Dit is eigenlijk indirect beleggen in goud, niet direct in goud zelf. Wanneer je goudmijnaandelen koopt, beleg je simpelweg in een mijnbouwgerelateerd bedrijf. Daarmee wordt je ook direct afhankelijk van prijsschommelingen door de financiële situatie van het bedrijf, van problemen bij het bedrijf of wellicht een grote vondst.
ETF’s
Ook kun je kiezen voor goud ETF’s (Exchange Traded Funds, lees er hier alles over wat dit is). Er zijn veel verschillende ETF’s, bijvoorbeeld ETF’s die zich focussen op bedrijven in de goudindustrie of ETF’s die zich focussen op de schommelingen in de prijs van goud zelf.
De meeste ETF’s focussen zich op goud gerelateerde bedrijven of activa, niet op het fysieke goud zelf.
Goud zelf
Wellicht de meest logische keuze: investeren in het fysieke goud zelf. Er zijn enorm veel platformen te vinden waar je goud kunt aanschaffen, in allerlei soorten vormen. Denk aan staven, blokken, munten, sieraden maar ook delen van goud. Je kunt al instappen vanaf hele kleine bedragen, dus het is echt niet zo dat je een hele goudstaaf moet aanschaffen…
De voor- en nadelen van beleggen in goud
Voordelen
- Goud is tastbaar, tot op bepaalde hoogte heb je de waarde in je eigen handen.
- Beschermt tegen inflatie, fysiek goud is hier vrij ongevoelig voor
- Er is altijd vraag naar goud, wanneer je goud wilt verkopen zullen er altijd anderen willen kopen.
- Beschermt je vermogen
- Zorgt voor diversificatie in je investeringsportefeuille
- Goudprijs is niet te manipuleren en in tegenstelling tot aandelen niet afhankelijk van een tegenprestatie van bijvoorbeeld een bedrijf
- Je behoudt je koopkracht
- Goud kan gezien de afgelopen 50 jaar een mooi rendement opleveren.
Nadelen
- Over investeren in goud wordt geen dividend of rente uitgekeerd
- Het veilig opslaan van goud bij een gespecialiseerd bedrijf kost geld
- Thuis opslag is omslachtig en wellicht onveilig
- De goudprijs kan op korte termijn volatiel zijn, alleen op lange termijn is goud een relatief veilige investering
- Er zijn maar een aantal manieren te vinden om met kleinere bedragen in het fysieke goud zelf te beleggen.
Net als alle beleggingsproducten heeft goud zo zijn voor- en nadelen. Onderstaand vind je een kort overzicht van de voor- en nadelen per investeringsoptie wanneer je geïnteresseerd bent in goud.
Voor- en nadelen per investeringsoptie
Voordelen | Nadelen | |
Fysiek goud of bijvoorbeeld gouden munten |
|
|
Goudaandelen |
|
|
Goud ETF’s |
|
|
Conclusie
Onze mening: beleggen in goud is een hele goede optie wanneer je best een flink vermogen geïnvesteerd hebt en op zoek bent naar een veilige spreiding van je vermogen. Het heeft (net als elke asset class) zijn voor- en nadelen maar de afgelopen tientallen jaren heeft goud een enorm mooi rendement gemaakt.
Laat je informeren door een specialist, en reken al je keuzes door in een gedegen financiële planning. Wil je hier eens over sparren? Stuur me een DM op LinkedIn of plan hieronder een vrijblijvend gesprek met ons in!