Heb je een mooi vermogen opgebouwd of zet je serieuze stappen in die richting? Dan is het slim om alvast na te denken over de verdeling van dat vermogen voor wanneer je er niet meer bent. Dat biedt gemoedsrust, zowel voor jou als je erfgenamen. Bovendien minimaliseer je belastingen en zorg je ervoor dat jouw nagelaten vermogen precies wordt verdeeld zoals jij dat wilt.
Het concept van estate planning werpt vaak veel vragen op. Want wat het is eigenlijk en waarom biedt het juist zoveel meerwaarde? In onderstaand artikel lees je alles over estate planning, zodat je straks een goed beeld hebt van wat het is en wat het je oplevert.
Wat is estate planning?
Estate planning is het opstellen van een plan over de verdeling van je nalatenschap. Je bepaalt daarbij naar wie het vermogen gaat, maar ook hoeveel en op welke manier. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een deel van je vermogen ook alvorens je overlijden te schenken (lees ook: vijf manieren om erfbelasting te besparen)
Een goede vermogensplanning bespaart belastingen, houdt rekening met de geldende wet- en regelgeving maar is bovenal nauw afgestemd op jouw wensen. Enkele voorbeelden van voorkomende wensen zijn bijvoorbeeld:
- Je bent een ondernemer met een familiebedrijf en denkt aan het overdragen van de onderneming aan je kinderen. Daarbij wil je dat de onderneming blijft lopen en de belastingdruk van de overdracht laag is.
- Je hebt een groot vermogen en zoekt naar een constructie waarbij je vermogen (deels) naar goede doelen gaat of waarbinnen je vermogen wordt beschermd tegen schuldeisers.
- Je bent inmiddels gepensioneerd en wil een deel van je vermogen alvorens je overlijden schenken, zodat de erfbelasting uiteindelijk lager uitvalt.
Wat valt allemaal onder je vermogen?
Vermogensplanning stelt je in staat om een deel van of het geheel van je vermogen te verdelen. Het eerste waar mensen dan aan denken zijn een woon- of vakantiehuis, tegoeden op de bank en eventuele posities in aandelen of obligaties. Dit zijn inderdaad belangrijke onderdelen van je vermogen – maar er zijn er nog veel meer.
Andere vermogensbestanddelen zijn bijvoorbeeld fysieke zaken, zoals de inboedel van je woning, een kunstcollectie of waardevolle sierraden. Daarnaast kan het voorkomen dat je iemand zijn schuldeiser bent en je dus nog wacht op geld. Deze vordering maakt ook deel uit van je vermogen en is daarmee overdraagbaar.
Voor een gedegen vermogensplanning is je gehele vermogen relevant, zonder uitzonderingen. Een estate planner weet precies wat onder je vermogen valt en zal ook minder voor de hand liggende bestanddelen, zoals vorderingen, meenemen gedurende de planning.
De meerwaarde van estate planning
Geldzaken en overlijden zijn twee gespreksonderwerpen die niet door iedereen als aantrekkelijk beschouwd worden. Daarmee is het plannen van je nalatenschap misschien iets waar je liever niet mee bezig bent. Volledig begrijpelijk. Toch is de relevantie ervan groter dan ooit.
Moderne vermogensbestanddelen en de fiscale regelgeving worden steeds complexer en we kennen tegenwoordig veel vormen van samenleven en relaties. Het naar wens verdelen van je vermogen is in de moderne tijd daarmee vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat geldt al zeker wanneer je een fors vermogen hebt opgebouwd.
De grootste voordelen van estate planning zijn:
- Fiscale optimalisatie. Een slimme vermogensplanning minimaliseert de erfbelasting en maakt mogelijk gebruik van jaarlijkse en eenmalige schenkingsvrijstellingen. Ook voorkomt het dubbele heffingen wanneer je vermogen in meerdere landen hebt. Bekijk ook; waarom schenken op papier nu nog interessanter is!
- Bescherming van vermogen. Je maakt bij vermogensplanning mogelijk gebruik van juridische structuren, zoals trusts, waarbij je jouw vermogen beschermt tegen claims van schuldeisers. Ook zorg je ervoor dat je vermogen niet terechtkomt op plekken waar je het niet wil hebben.
- Soepele bedrijfsoverdracht. Een vermogensplanning houdt rekening met je onderneming en waarborgt daarmee de continuïteit ervan. Je stelt bijvoorbeeld een plan op voor de opvolging. Eventuele belastingvoordelen, bijvoorbeeld op het gebied van successierechten, worden bovendien benut.
- Afgestemd op jouw wensen. Met een vermogensplanning houd je de touwtjes volledig in handen. Je krijgt de mogelijkheid om specifieke wensen op te nemen om zo te komen tot de ideale verdeling. Omdat het jouw wensen zijn, voorkom je hiermee ook familieruzies en onenigheden.
- Mogelijkheid tot maatschappelijke impact. Je vermogen gaat volgens het klassieke erfrecht naar je familie. Wil je dat een deel of het geheel van je vermogen naar goede doelen gaat? Dan biedt een vermogensplan de mogelijkheid om dat vast te leggen.
- Gemoedsrust. Het hebben van een vermogensplan geeft vaak rust. Je weet voortaan dat je nalatenschap tot in de puntjes geregeld is en je blijft niet met (juridische) onduidelijkheden zitten. Ook bespaar je erfgenamen veel werk.
Waar let een estate planner allemaal op?
Een estate planner heeft zijn beroep gemaakt van het opstellen van plannen voor de verdeling van vermogen. Wanneer je voor het eerst naar een estate planner gaat, zal hij je vragen wat je wensen zijn en wat je met een estate plan wenst te bereiken. Daarbij is relevant in welke levensfase je zit en waar je vermogen uit bestaat.
Bij het uiteindelijk opstellen van een plan, houdt de estate planner rekening met verschillende juridische disciplines. Zo heeft hij kennis van het erf-, huwelijksvermogens-, schenkings- én belastingrecht. Door kennis te hebben van deze vakgebieden én deze kennis ook actueel te houden, weet een estate planner snel wat mogelijk en in potentie handig is. Een estate planner blijft altijd binnen de kaders van de wet.
Uiteindelijk bespreekt een estate plannner verschillende mogelijkheden met je. Daarbij komen de voor- en nadelen van alle mogelijkheden aan bod. Zo is het in bepaalde gevallen nodig om huwelijksvoorwaarden of je testament te wijzigen. Aan het einde van de dag ben jij degene die de keuzes maakt. Daarmee houd je bij vermogensplanning de touwtjes volledig zelf in handen. Wel zo prettig.
Wanneer je bij een groot vermogen zelf een vermogensplanning probeert te maken, is de kans groot dat je veel struikelblokken tegenkomt en geen optimale planning maakt. Daarmee lopen jouw naasten en erfgenamen in potentie veel geld mis en wordt jouw vermogen niet precies naar jouw wensen overgedragen.
Voor wie is vermogensplanning relevant?
Enige mate van vermogensplanning is voor iedereen relevant. Wie het gevoel heeft er baat bij te hebben, doet er eigenlijk altijd goed aan. Toch loont uitgebreidere vermogensplanning met name voor ondernemers, CEO’s en vermogende particulieren. Dat komt omdat het vermogen van deze personen vaak ingewikkeld in elkaar steekt en geregeld groter is dan gemiddeld. Daardoor valt er op bijvoorbeeld op fiscaal vlak vaak veel te winnen.
Is er dan een minimumvermogen vanaf wanneer het loont om een estate planner in de hand te nemen? Dat is helaas lastig te beantwoorden. Voor mensen die tonnen tot miljoenen aan liquide activa hebben loont het bijna altijd. Wanneer je wat minder hebt, hangt het sterk af van de situatie. Zie je jouw vermogen in de toekomst bijvoorbeeld fors toenemen? Of zijn er andere redenen waarom je er graag een professional bij hebt?
Laten we kennismaken!
Hecht je waarde aan gemoedsrust en wil jij jouw vermogen op een geordende en fiscaal optimale manier nalaten? Dan is estate planning voor jou zeker de moeite waard.
Plan onderstaan direct een vrijblijvende kennismaking in, we steken graag de handen uit de mouwen om jou daadwerkelijk verder te helpen!